Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ratni zločin na području Goražda


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu za ratni zločin počinjen na području Goražda (istok BiH) protiv Brane Petkovića, državljanina Republike Srbije, rođenog u Goraždu 1953. godine.

Petkovića optužnica tereti da tokom rata u BiH, od početka maja do kraja jula 1992. godine, kao komandant Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Srpske opštine Goražde, nije spriječio činjenje krivičnog djela i kaznio počinioce u izvršenju oružanog napada na civilno bošnjačko stanovništvo.

Prema navodima optužnice protiv Petkovića, tokom oružanog pješadijskog napada na civile u naselju Lozje- Kokino selo u opštini Goražde 22. maja 1992., među kojima je bio veći broj žena i djece, ubijeno je najmanje 16 osoba.

„U toku istog napada zarobljeno 7 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni dana 17.3.1993. godine u masovnoj grobnici u mjestu Šišeta, opština Goražde“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optuženog Petkovića optužnica 'tereti da je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi učinjenje krivičnih djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništva i to:

„Napadom na civilno stanovništvo i naselja, a ti napadi su posljedovali smrću, teškom fizičkom povredom ili teškim narušenjem zdravlja, napad bez izbora cilja kojim se ozljeđuje civilno stanovništvo, ubijanja, namjerno nanošenje žrtvama snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje (mučenje) i nečovječno postupanje“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH koje će navode optužbe dokazivati pozivanjem 146 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganjem 275 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ines traži istinu o ubijenim roditeljima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

XS
SM
MD
LG