Dostupni linkovi

Visoki dužnosnici HDZ-a na komemoraciji Marku Radiću, osuđenom za ratni zločin


Mesto ubistva
Mesto ubistva

U Mostaru je u srijedu, 11. novembra, održana komemoracija Marku Radiću koji je ubijen u ponedjeljak navečer, 9. novembra, u tom gradu.

Riječ je o čovjeku za koga je dokazano da je učestvovao u formiranju logora nedaleko od Mostara, u nezakonitim hapšenjima, te mučenjima većinom zatvorenih Bošnjaka.

Radić je stradao u pucnjavi u ulici Brune Bušića, u blizini zgrade MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru. Zbog težine povreda nanesenih vatrenim oružjem, na licu mjesta je preminuo.

Komemoraciji su prisustvovali predstavnici vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona, pripadnici vojnih udruženja I građani. Među njima su bili predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HDZ BiH) Nevenko Herceg, ministar unutrašnjih poslova HNK, Slađan Bevanda, poslanik HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Džeba (HDZ BiH), bivši predsjednik Federacije BiH Vlado Šoljić (HDZ BiH).

Komemoracija je održana u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Povodom komemoracije, oglasila se Stranka demokratske akcije.

“Najvažnije da li će EU, kao i šire posmatrana međunarodna zajednica, poduzeti konkretne mjere prema političarima poput ovih koji su prisustvovali komemoraciji Marku Radiću, ili će prećutno tolerisati njihovo ponašanje i dopustiti da Bosna i Hercegovina bude talac njihovih politika mržnje”, navodi se u saopštenju ove političke partije.

Istovremeno, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, Nermin Nikšić, je na facebook profilu napisao kako ‘učešće visokih dužnosnika HDZ-a Bosne i Hercegovine na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću smatra činom kojim je potpuno razotkrivena priroda politike i djelovanja ove stranke’.

Napadač na Marka Radića je uhapšen u ponedjeljak navečer, 9. novembra. Policija nije saopštila ime ni ubijenog ni ubice, no mediji su objavili, a što u MUP-u za RSE nisu potvrdili, kako je za ubistvo osumnjičen bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), formacija iz vremena ratnog sukoba, Josip Cvitanović. Njega je policija iste večeri pritvorila i predat je u nadležnost Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Uz Marka Radića i Josip Cvitanović, bivši pripadnik specijalne jedinice Policijske uprave iz Mostara, bio je optužen za oružani incident na Bajram 10. februara 1997. godine, kod mezarja u mostarskom parku Liska. Park se nalazi nedaleko od 'linije razdvajanja' koja je tada dijelila grad na hrvatski i bošnjački dio.

Nekoliko stotina Mostaraca bošnjačke nacionalnosti iz tzv. istočnog dijela Mostara, 10. februara 1997. godine, je krenulo prema mezarju koje se nalazi u tzv. zapadnom dijelu grada, kako bi odali počast umrlima. Napadnuti su vatrenim oružjem i palicama.

Marku Radiću 2006. godine počelo je suđenje i za ratni zločin počinjen tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Nakon pet godina, 2011. godine, Sud BiH osudio je Radića na 21 godinu zatvora za zločin protiv čovječnosti po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine. U kaznu mu je uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru, od 2. juna 2006.

Kako je utvrđeno presudom Suda BiH, Radić je od jula 1993. do marta 1994., u svojstvu zapovjednika Prve bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i kao osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja, uključujući i selo Vojno, nekoliko kilometara od Mostara, učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje i zatvaranje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca, te učestvovao u zločinima u logoru.

U oktobru 2018. godine, ministar pravde BiH Josip Grubeša (Hrvatska demokratska zajednica BiH) odobrio je Radićev zahtjev da kaznu izdržava u Republici Hrvatskoj.

S obzirom da je državljanin Hrvatske, Mariću je postupak obnovljen pred Županijskim sudom u Zagrebu koji je djelimično priznao presudu Suda BiH, ali i donio odluku da se Mariću smanji kazna na 12 i po godina zatvora.

Radić je krajem 2018. godine izašao na slobodu.

XS
SM
MD
LG