Dostupni linkovi

Crnogorski premijer: Nova vlast i deo sveštenstva ugrozili javno zdravlje


Crnogorski premijer Duško Marković
Crnogorski premijer Duško Marković

Crnogorski premijer Duško Marković ocenio je da su politički prvaci nove vlasti, zajedno sa delom sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) osim organizovanja versko-političkih okupljanja, i u javnosti kreirali odnos nepoštovanja naredbi i mera NKT, što je direktno ugrozilo zdravlje građana.

Marković i predstavnici Udruženja ugostitelja saglasili su se danas na sastanku da treba odložiti najavljeno jednostrano otvaranje ugostiteljskih objekata u gradovima u kojima je njihov rad iz epidemioloških razloga zabranjen, a da NKT do preksutra sagleda zdravstveno-bezbednosni i ekonomski efekat važećih mera.

Ugostitelji su najavili da će sutra otvoriti lokale iako je u nekoliko crnogorskih gradova njihov rad zabranjen zbog loše epidemiološke situacije.

Na današnjem sastanku je ocenjeno da su ugostitelji u velikoj meri odgovorno poštovali propisane mjere, te da ugostiteljski objekti nisu primarni uzrok povećanja broja inficiranih koronavirusom.

Marković je ukazao da je Vlada u proteklih osam meseci suočavanja sa pandemijom uspela da obezbedi funkcionisanje zdravstvenog sistema, redovna i dodatna izdvajanja za zarade i nagrade zdravstvenih radnika, kao i sve potrebne preparate i medicinsku opremu. Paralelno, subvencije privredi i zaposlenima premašile su 50 miliona eura.

"Ne treba samo ugostitelji da snose posledice u situaciji u kojoj se infekcija nije raširila u ugostiteljskim objektima, već je do nje došlo grubim kršenjima na drugim mestima, posebno u okviru verskih okupljanja i obreda", kazao je Marković.

Ocenjeno je da je osim reakcija iz Uprave policije, izostalo odgovorno i profesionalno postupanje mnogih drugih institucija, koje imaju zakonsku obavezu da sankcionišu prekršaje i krivična dela protiv javnog zdravlja.

Mere NKT-a su grubo kršene prilikom sahrane mitropolita Amfilohija Radovića, kada su vernici ali i mandatar Zdravko Krivokapić i predsednik parlamenta Aleksa Bečić ljubili njegovo mrtvo telo, iako je umro od posledica koronavirusa.

Stotine vernika se pričestilo iz iste kašike, mnogi nisu nosili maske. Iste scene su se ponovile i na obiežavanju sedmodnevnog pomena.

Predmet istrage nadležnih organa je i kako su sveštenici ali i ambasador Srbije Vladimir Božović i biznismen Miodrag Daka Davidović ušli u Klinički centar da preuzmu Amfilohijeve posmrtne ostatke.

Nadležni istražuju ko je dozvolio stotinama lekara i medicinskog osoblja da uđu na internu kliniku koja je kovid odeljenje i da isprate Amfilohija. Samo su pojedini nosili zaštitne maske.

Broj zaraženih i umrlih u Crnoj Gori drastično raste. Samo je u poslednja 24 sata registrovano 711 novobolelih a sedam osoba je umrlo od posledica koronavirusa.

Od toga u Podgorici je novootkrivenih slučajeva 418. Najstariji preminuli je imao 82 godine a najmlađi 46.

XS
SM
MD
LG