Dostupni linkovi

Preminuo premijer Bahreina


Bahreinski šeik Khalifa bin Salman al Khalifa, arhivska fotografija
Bahreinski šeik Khalifa bin Salman al Khalifa, arhivska fotografija

Bahreinski šeik Khalifa bin Salman Al Khalifa, jedan od premijera s najdužim stažom na svetu koji je decenijama vodio vladu ostrvske države, umro je u sredu, 11. novembra u 84. godini.

Državna novinska agencija Bahreina objavila je vest o smrti, dodajući da je bio na lečenju na klinici Mayo u Sjedinjenim Državama, ne objavljujući druge detalje.

Šeik Khalifa je bio dugogodišnji bliski saradnik Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Vodio je ostrvsko kraljevstvo od 1971. godine kada je proglasilo nezavisnost od Velike Britanije.

Porodica al-Khalifa vlada od 1783. godine, podseća Rojters.

Snažan odgovor na prodemokratske proteste u Bahreinu 2011. godine - i kritika sličnih nemira u arapskom svetu - naglasio je glavnu crtu njegove vladavine, odnosno, kako napominje Rojters, čvrstu odbranu dinastije.

U avgustu je šeik Kahlifa napustio kraljevstvo zbog, kako su zvanični mediji javili, "privatne posete inostranstvu".

Ranije ove godine boravio je u Nemačkoj na lečenju ali nije navedeno o čemu je reč. Ceremonija pokopa održaće se nakon što njegovo telo stigne u zemlju iz SAD, a sahrana će biti ograničena na određeni broj rođaka, objavila je Bahreinska državna novinska agencija.

Vlasti u Baherinu proglasile su žalost na nivou države od nedelju dana, a vladina ministarstva zatvaraju se na tri dana počevši od četvrtka.

Vest o smrti emira Khalife stigla je na dan kada je Izrael objavio da je ratifikovao istorijski sporazum sa tom državom.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su sporazume s Izraelom 15. septembra u Beloj kući, čime su postali treća i četvrta arapska zemlja koja normalizuje odnose s Izraelom.

Bahrein je matična baza Pete flote američke mornarice.

XS
SM
MD
LG