Dostupni linkovi

Austrijska policija uhapsila 30 osoba u antiterorističkim racijama


Austrijska policija posle napada u Beču, 2. novembra

Austrijska policija uhapsila je 9. novembra 30 osoba u više od 60 racija u okviru antiterorističke akcije širom zemlje.

Akcija, kako su izjavili tužioci, nema veze sa terorističkim napadom u Beču, u kom je 2. novembra ubijeno četvoro ljudi, prenela je agencija Rojters.

Pretresi u stanovima, kućama, preduzećima i prostorijama udruženja u četiri austrijske pokrajine bili su usmereni na ljude za koje se sumnja da pripadaju ili podržavaju radikalni palestinski pokret Hamas i Muslimansko bratstvo, saopštilo je tužilaštvo u južnom gradu Gracu.

"Sumnja je u pripadnost terorističkoj organizaciji, finansiranje terorizma, udruživanje protiv države, udruživanje u zločinačku organizaciju i pranje novca", navodi se u saopštenju i dodaje da je istraga započeta pre više od godinu dana.

Racije su sprovedene u četiri od devet austrijskih pokrajina: Štajerska, čiji je glavni grad Grac, Koruška, Beč i Donja Austrija.

Tužioci istražuju više od 70 osoba zbog sumnje da pripadaju i podržavaju Hamas i Muslimansko bratstvo, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo je naglasilo da operacija "nema veze sa napadom u Beču, ali da je rezultat "intenzivnih i sveobuhvatnih istraga koje se sprovode više od godinu dana".

Napad u Beču
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer rekao je da su racije imale za cilj "presecanje korena političkog islama", prenosi AFP.

"Svim snagama delujemo protiv ovih kriminalnih, ekstremističkih i neljudskih organizacija", rekao je Nehammer.

U napadu u Beču 2. novembra ubjene su četiri osobe, a austrijska policija ubila je napadača neposredno nakon što je otvorio vatru na prepune barove u centru Beča.

Napadač je identifikovan kao Kujtim Fejzulaj, osuđivani simpatizer Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) sa dvojnim austrijskim i državljanstvom Sjeverne Makedonije.

Osumnjičeni za napad u Beču nepoznat u Čelopeku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

XS
SM
MD
LG