Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Moguće da su pronađeni posmrtni ostaci srpskih žrtava iz Vozuće


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Na lokalitetu Gostović, mjesto Kamenica na području opštine Zavidovići, u četvrtak, 5. novembra, je započet proces ekshumacije i pronađeni su posmrtni ostaci ljudskog porijekla, saopštilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH).

“Na temelju inicijalnih informacija postoje pretpostavke da se radi o žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Vozuće za kojima se dugo traga, a tačan identitet će biti utvrđen DNK-a analizom”, saopštili su iz ove institucije.

Kako se navodi, na terenu je istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji u koordinaciji sa postupajućim tužiocem koordinira proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima.

Ekshumacija na području Gostovića u opštini Zavidovići se izvodi po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda Bosne i Hercegovine, a proces će biti nastavljen i narednih dana.

Zločine koji su se 1995. godine dogodili nad Srbima na području Vozuće (opština Zavidovići), počinila je jedinica El Mudžahid koju su činili borci porijeklom iz arapskih zemalja, a koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije Republike BiH.

Sud BiH je 31. decembra 2015. potvrdio optužnicu za zločine počinjene na području Zavidovića i Vozuće, protiv Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa.

On se tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Proces suđenja još nije okončan. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 23. marta 2016. godine. U toku je iznošenje završnih riječi.

Zavidovići se nalaze u centralnom dijelu BiH, Zeničko-dobojski kanton, jedan od deset u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH.

XS
SM
MD
LG