Dostupni linkovi

Austrija priznala da nije reagovala na upozorenja Slovačke u vezi napadača u Beču


Mjesto napada u Beču
Mjesto napada u Beču

Austrijska vlada priznala je, kako javlja agencija Reuters, da nije pratila slučaj u vezi s upozorenjem koje je prošlog ljeta dobila od Slovačke o naoružanom napadaču koji je 2. novembra izvršio napad u Beču.

Slovačka policija je 4. novembra rekla da je obavijestila austrijske kolege da su "osumnjičeni iz Austrije" prošlog ljeta pokušali kupiti municiju u susjednoj Slovačkoj, ali "nisu uspjeli izvršiti kupovinu". Jedan od osumnjičenih bio je Kujtim Fejzulaj, koji je prema navodima zvaničnika u terorističkom napadu pucao i usmrtio četvoro ljudi, a ranio više od 20 osoba u Beču 2. novembra.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer rekao je da je informacije proslijeđene iz Slovačke istraživala domaća obavještajna agencija BVT, ali da nisu poduzete daljnje mjere. "Nešto je očito pošlo krivo u komunikaciji", rekao je Nehammer.

Utvrđeno je da je napadač posjedovao dvojno državljanstvo Austrije i Sjeverne Makedonije. Fejzulaj (20), koji je ranije osuđivan za terorizam, rođen je u Austriji, a vodi porijeklo iz Sjeverne Makedonije. U aprilu prošle godine osuđen je na 22 mjeseca zatvora jer je pokušao da putuje u Siriju kako bi se pridružio ekstremističkoj grupi tzv. Islamska država koja je preuzela odgovornost za napad u Beču.

XS
SM
MD
LG