Dostupni linkovi

Priveden još jedan osumnjičeni za zlostavljanje Hrvata na Ovčari ’91.


Objekat u kom su držani zatočeni na dobru Ovčara, ilustracija
Objekat u kom su držani zatočeni na dobru Ovčara, ilustracija

Na području Negoslavaca nedaleko od Vukovara, policija je privela 47-godišnjeg hrvatskog državljanina pod sumnjom da je, zajedno sa dvojicom privedenih 8. listopada, u poslijepodnevnim satima 20. studenog 1991. godine, tada kao 17-godišnjak, zajedno sa drugim pripadnicima srpskih paravojnih formacija, u prostoru hangara na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ kraj Vukovara sudjelovao u grubom fizičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika – hrvatskih vojnika i policajaca, kao i manjeg broja civila dovezenih iz bolnice u Vukovaru, priopćeno je iz Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova.

Dodaje se da je priveden zbog postojanja osnovane sumnje da je na taj način počinio kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika" opisano u članku 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni će biti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a policija će Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku dostaviti posebno izvješće, kao dopunu ranije kaznene prijave od 8. listopada 2020. godine.

Tog datuma je u Negoslavcima privedeno devet osoba, a dvojici od njih određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da su 20. listopada 1991. kao pripadnici srpskih paravojnih snaga sudjelovali u tzv.“ špaliru smrti“ kroz koji su, nakon sloma hrvatske obrane grada, a prije likvidacije, prolazili zarobljeni vukovarski branitelji i civili.

XS
SM
MD
LG