Dostupni linkovi

Potpisan sporazum koji omogućava vraćanje migranata iz BiH u Pakistan


Dokument jednog od pakistanskih migranata u BiH
Dokument jednog od pakistanskih migranata u BiH

U Islambabadu je u srijedu (4. novembra) potpisan Sporazum o readmisiji između BiH i Pakistana, izuzetno važan za obje države jer najveći broj migranata u BiH dolazi sa područja Pakistana.

Sporazum su potpisali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Pakistana Ijaz Ahmed Shah, javila je agencija Fena.

Readmisija i prihvat državljana dviju država te tranzit stranaca odvijaće se preko međunarodnih aerodoma u Sarajevu i Islamabadu.

Sporazum su potpisali ministri Cikotić i Shah
Sporazum su potpisali ministri Cikotić i Shah

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije jer se Sporazumom regulišu pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i lica bez državljanstva koja borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti sa njihovim zakonima.

BiH je posljednjih godina, kako navode iz Vijeća ministara BiH postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu "balkanske rute" u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidovi organizovanog kriminala.

Sporazum će stupiti na snagu 30 dana od datuma prijema posljednje obavijesti koju razmijene dvije države i okončanja interne zakonske procedure potrebne za njegovo stupanje na snagu.

Sporazum je potpisan u okviru posjete Pakistanu delegacije BiH koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Migranti čekaju bosansku zimu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

U BiH trenutno boravi oko 10.00 migranata, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Jelena Sesar, istaživačica za Balkan i EU organizacije Amnesty International iz Londona.

Od tih 10.000, 6.000 je smješteno u centre koje uglavnom vodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koji su uglavnom plaćeni od strane Evropske komisije, kazala je.

"To ostavlja više od 3.500 ljudi da spavaju potpuno na otvorenom. Veliki broj njih se nalazi u Unsko-sanskom kantonu, ali i drugim urbanim centrima, pogotovo u Sarajevu i Tuzli", navela je Sesar u intervjuu za RSE u oktobru.

XS
SM
MD
LG