Dostupni linkovi

Šoć: Joanikije naslednik Amfilohija, ne očekujem da SPC postavi drugog 


Episkop Joanikije
Episkop Joanikije

Advokat i član pravnog tima Mitropilije crnogorsko primorske Dragan Šoć izjavio je da je već poznat naslednik preminulog mitropolita Amfilohija, da je to episkog Joanikije, i odbacio mogućnost da Sinod Srpske pravoslavne crkve postavi nekog drugog.

Sinod Srpske pravoslavne crkve postavio je episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija za administratora MCP nakon smrti Amfilohija.

Šoć je za agenciju Beta rekao da je Joanikije bio Amfilohijev student, da je izrastao u duhovnom i svakom drugom pogledu kao njegov djak i već opredeljeni naslednik, da je bio iguman Cetinsjskog manastira.

"On je iz Crne Gore, to je još jedna prednost, o čemu se itekako vodi računa, ima ugled i poštovanje u crkvi, i verni narod ga već vidi na tom mestu", kazao je on.

Kako je dodao, sumnja da bi u SPC mogli da idu nečemu što je protivno onome što je mitroplit Amfilohije već odredio.

"Ja očekujem da oko toga neće biti nikakvih problema i da niko neće ni pokušati da postavi bilo koga protivno poretku, volji i očekivanjima pravoslavnog življa u Crnoj Gori", rekao je on.

Mitropolit Amfilohije preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore 30. oktobra, a sahranjen je proteklog vikenda u Podgorici.

Mitropolit Amfilohije - lik i djelo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Biografija mitropolita Amfilohija ukazuje da je bio jedan od najobrazovanijih teologa i među najuticajnijim vladikama u pravoslavlju.

Tokom tridesetogodišnje crkvene vladavine u Crnoj Gori, Amfilohije je djelovao oštrim kritikama, snažnim otporom i teškim riječima prema političkim i društvenim pojavama i projektima, koji se nisu uklapali u koncept takozvanog svesrpskog i svetosavskog duhovnog i ideloškog jedinstva.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG