Dostupni linkovi

Jakup Krasnići uhapšen u akciji Specijalnog tužilaštva


Vozila EULEXA-a ispred zgrade bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija, 4. novembra 2020
Vozila EULEXA-a ispred zgrade bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija, 4. novembra 2020

Bivši predsednik Skupštine Kosova i nekadašni portparol Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Jakup Krasnići (Krasniqi) uhapšen je u sredu popodne (4. novembra) u Prištini i čeka se njegov transfer u Hag.

On je uhapšen u akciji pripadnika Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS), koja se po nalogu Specijalizovanog tužilaštva od srede ujutru odvijala u Krasnićijevoj kući.

On je već bio ispitan u sedištu Specijalizovanih veća (Suda i Tužilaštva) u Hagu 24. jula 2019. godine.

Vlada Kosova saopštila je ranije tokom dana da „prati akciju EULEKS-a“, koja se po nalogu Specijalizovanog tužilaštva od srede 4. novembra ujutru odvijala u kući bivšeg predsednika Skupštine Kosova Jakupa Krasnićija (Krasniqi) u Prištini.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, „nosioci institucija daju primer kada je u pitanju poštovanje i saradnja sa pravosudnim institucijama na lokalnom i međunarodnom nivou“.

Napominje se da će isto tako biti i kada je u pitanju saradnja sa Specijalizovanim većima u Hagu, koje su deo pravosudnog sistema Republike Kosovo.

“Pretpostavka nevinosti mora se poštovati u svakom slučaju, osim ako ne postoji druga odluka nadležnog suda”, navodi se u saopštenju i dodaje da Vlada Kosova prepoznaje borbu naroda Kosova za slobodu.

Haradinaj: Uznemirujući događaj

U međuvremenu, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je ocenio da su događaji u kojima se vrše “prepadi EULEKS-a, uznemirijući jer nisu u skladu sa demokratskim standardima”.

“Takva akcija EULEKS-a, posebno u prisustvu porodice, je traumatična i predstavlja primenu neproporcionalne sile koja ne poštuju ljudsko dostojanstvo. Ovakve operacije, ako to zatraže pravosudne vlasti, može da sprovodi Policija Kosova”, napisao je Haradinaj na svom Facebook profilu uz zaključak da je “borba OVK bila čista, te da veruje u nevinost Jakupa Krasnićija.

Operacije Specijalizovanog tužilaštva odvijaju se uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS).

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998 do decembra 2000.

Bivši čelnik OVK Saljih Mustafa prvi je protiv koga je potvrđena optužnica pred ovim većima.

Takođe, Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je krajem juna saopštilo da je 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik i predsednik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji (Veseli), te „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

Za sada nije obvjavljeno da li je protiv Tačija i Veseljija optužnica potvrđena ili odbačena, iako je zakonski rok od šest meseci za to istekao.

XS
SM
MD
LG