Dostupni linkovi

Predsednik opštine Šid podržao antimigrantske proteste


Antimigrantski protest održan u Beogradu 25. oktobra

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović podržao je danas (3. novembar) antimigrantske proteste građana koje je 1. novembra u tom gradu na severozapadu Srbije održala organizacija "Omladina Šida" i zatražio od nadležnih organa da smanje broj migranata u tom mestu.

"Problem sa migrantima u opštini Šid postoji i ozbiljan je, a lokalna vlast godinama pokušava da dođe do rešenja", naveo je Semenović u saopštenju objavljenom na sajtu opštine.

Dodao je da se lokalna vlast obraćala Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, ali da nisu dobili pomoć.

"Kada smo preuzeli stvar u svoje ruke, postali smo neprijatelji pojedinaca u Komesarijatu", kazao je Semenović, te dodao da je prijavu protiv njega podnela nevladina organizacija za pomoć migrantima i izbeglicama 'No nejm kičn' (No Name Kitchen) koju je optužio da želi "da destabilizuju pravni poredak Srbije".

Rekao je da zahtevaju da se broj migranata u Šidu smanji, a da se svi neregistrovani migranti koji odbijaju da idu u prihvatni centar izmeste iz opštine Šid.

Organizacija pod nazivom "Omladina Šida" organizovala je u nedelju, 1. novembra, antimigrantski protest u tom mestu i zatražila od opštinskih i republičkih vlasti da pod hitno preduzmu mere da se smanji broj migranata u toj opštini, ali i da Vojska Srbije (VS) ponovo bude prisutna u tom delu zemlje.

Oni su zatražili i da migranti budu smešteni u kolektivne centre, kao i da se ne dopusti da se migranti vraćaju u Srbiju iz Hrvatske i Mađarske.

Zaštitnik građana Srbije saopštio je 3. novembra da je zatražio detaljne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije o aktivnostima koje je preduzelo nakon saznanja iz medija da predstavnici organizacije “Levijatan” presreću migrante u Beogradu i pozivaju na širenje ksenofobije, rasne i verske diskriminacije.

U saopštenju je navedeno da je Zaštitnik građana iz medija upoznat da članovi pokreta „Levijatan“ patroliraju po centru Beograda sa palicama i psima, da presreću migrante uz pretnje zabranom kretanja po gradu, a zatim snimke navedenih aktivnosti objavljuju na društvenim mrežama.

Inače, antimigrantski protest ultradesničarskih grupa održan je 25. oktobra u Beogradu.

Oni su se okupili u parku kod Ekonomskog fakulteta, a na istom mestu okupila se i grupa levo orijentisanih aktivista koja je došla da izrazi solidarnost sa ljudima koji su napustili svoje domove i pobegli sa područja Bliskog istoka i Azije.

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migrante, u kampovima i prihvatnim centrima u Srbiji trenutno boravi oko 6.000 izbeglica i migranata, a procene su da se oko 1.200 njih nalazi van kampova.

XS
SM
MD
LG