Dostupni linkovi

Poljakinje u protestu protiv zabrane abortusa blokirale saobraćaj


Stotine hiljada Poljakinja uz podršku muževa, braće, očeva, sinova, drugova, kolega protestuju već danima u preko 400 gradova i mesta u Poljskoj
Stotine hiljada Poljakinja uz podršku muževa, braće, očeva, sinova, drugova, kolega protestuju već danima u preko 400 gradova i mesta u Poljskoj

Hiljade Poljakinja na ulicama Varšave, Krakova, Vroclava i stotina gradova širom Poljske blokirale su u ponedeljak 12. dana protesta protiv gotovo potpune zabrane abortusa, ulice i raskrsnice širom zemlje na poziv udruženja koje predvodi proteste, Opštepoljskog štrajka žena.

U popodnevnom saobraćajnom špicu na ključnim saobraćajnicama blokirale su saobraćaj automobilima ili sedajući na kolovoz propuštajući samo kola hitne pomoći.

Stotine hiljada Poljakinja uz podršku muževa, braće, očeva, sinova, drugova, kolega protestuju već danima u preko 400 gradova i mesta u Poljskoj i danas, sa simbolom štrajka žena iz 2016. godine tada takođe protiv pokušaja pooštravanja ionako restriktivnih zakona o abortusu - crnim kišobranima i simbolom ovogodišnjih protesta crvenom munjom na odeći ili sa transparentima sa porukama "Ovo je rat", "Revolucija je žena", "Vlada nije trudnoća da ne može da se prekine" i vulgarne verzije poruke "nosite se".

Česte su i vulgarne poruke upućene lično lideru vladajućih konzervativaca iz stranke Pravo i pravda Jaroslavu Kačinjskom uz varijacije da se on nosi ali da njegov mačor može da ostane jer Kačinjskog Poljakinje doživljavaju kao glavnog krivca za to što je Ustavni sud pretprošlog četvrtka presudio da Poljakinje moraju da rađaju i bebe sa teškim neizlečivim oboljenjima i oštećenjima samo zato da budu krštene i sahranjene.

Ustavni sud sa sudijama izabranim po preporuci vladajuće stranke na zahtev poslanika Prava i pravde ocenio je da su od jedina tri izuzetka kada su po kompromisu iz 1993. godine Poljakinje smele veštački da prekinu trudnoću u skladu sa Ustavom samo slučajevi kada je trudnoća plod krivičnog dela, odnosno silovanja ili incesta i kada je ugrožen život ili zdravlja majke.

Treći dosadašnji izuzetak zbog koga je i rađeno najviše od oko 1.000 abortusa godišnje u Poljskoj, kada prenatalni pregledi lekara otkriju teška oštećenja, deformitete ili oboljenja ploda biće ilegalan čim se objavi u glasniku presuda Ustavnog suda a neke bolnice su već sada odustale od planiranih abortusa po tom osnovu.

Nakon blokade saobraćaja na više mesta u Varšavi, uz podršku gradskog javnog prevoza, kada su mnogi vozači autobusa uz broj linije ispisali svetleće napise "Žene uz vas smo" demonstranti su se iz raznih pravaca kao i prethodnih večeri okupili pred zgradom poljskog parlamenta.

Tu su im se pridružili i umetnici koji su danas u Varšavi, Krakovu, Vroclavu i drugim gradovima izašli da protestuju zbog toga što su sanitarne mere povodom pandemije virusa korona paralisale kulturni život u Poljskoj a njih ostavili bez sredstava za život.

Pred zgradom poljskog parlamenta organizatori protesta odredili su zid gneva na koji svako može da ispiše svoju ogorčenu poruku vlastima i ostavi transparente.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki ponovo je apelovao danas na Poljakinje da se povuku sa ulica i dođu u vladu da razgovaraju o kompromisnom predlogu predsednika Poljske Andžeja Dude, koji je zbog masovnih protesta podneo Sejmu izmene zakona po kome bi abortus ipak bio dozvoljen i u slučaju teškog oštećenja ploda, ali samo ukoliko bi beba umrla ubrzo nakon porođaja i ne bi joj bilo spasa.

Takvi predlozi su odbijeni a Levica skuplja potpise za predlog zakona o legalizaciji abortusa po želji do 12. sedmice trudnoće a uz povlačenje presude Ustavnog suda Poljakinje iz Opštepoljskog štrajka žena u nedelju su formulisale dodatne zahteve.

Da prekinu proteste između ostalog traže svetovnu državu bez uplitanja Poljske katoličke crkve u politiku, slobodne sudove i medije, istinski nezavisne institucije, podršku borbi protiv klimatskih promena, prava LGBT populacije, da se vrati na staro većina onog što je svojim reformama od jeseni 2015. godine zbog kojih je i u sporu sa Evropskom unijom, promenila vladajuća stranka.

Zajedničkim apelom i vlastima i demonstrantima obratilo se sada i 210 generala i admirala poljske vojske, policije, pogranične straže, zatvorske službe da zatraže da se i vlasti i demonstranti uzdrže od nasilja jer na ulicama može da se prolije krv a zemlja upadne u građanski rat.

"Dalja eskalacija, huškanje i neodgovorno ponašanje političara dovodi do tragičnih i nepovratnih posledica. Višak emocija i nekontrolisani razvoj događaja za posledicu može da ima krvoproliće", apelovali su komandanti raznih vrsta poljskih snaga bezbednosti u penziji.

Apel je usledio nakon poziva vicepremijera odgovornog za bezbednosti, lidera Prava i pravde Jaroslava Kačinjskog prošle sedmice aktivistima i simpatizerima stranke da izađu pred crkve i po svaku cenu ih fizički odbrane od Poljakinja koje su pre nedelju dana protestovale prekidajući bogosluženja i šarajući protestne napise na zidove i plotove crkava širom Poljske.

Pozivu Kačinjskog odazvali su se radikalni desničarski ekstremisti i fudbalski huligani i policija je dodatno morala da interveniše ovih dana zbog njihovih napada na demonstrante.

XS
SM
MD
LG