Dostupni linkovi

Beograd: Ispunjeni uslovi za izručenje 11 osumnjičenih u SAD


Ilustracija
Ilustracija

Viši sud u Beogradu saopštio je 2. novembra da su utvrđene zakonske pretpostavke za izručenje jedanestoro državljana Srbije koje potražuju Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog internet prevara.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal je 23. 10. 2020. godine donelo rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama K.K, K.F, A.K, M.P, U.S, N.K, A.S, M.M, N.D, B.R, N.M. radi vođenja postupka pred Okružnim sudom Sjedinjenih Američkih Država u Severnom okrugu u Teksasu, u krivičnom predmetu br. 3:20-CR-0120-B Sjedinjene Američke Države protiv K.K i drugih zbog zavere u izvršenju prevare koja uključuje elektronsku komunikaciju iz prekršaja Glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1349 i 1343 tačka 1 i zbog zavere u pranju novca iz prekršaja glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1956 (h) tačka 2”, naveo je beogradski Viši sud.

Osumnjičeni A. S. prethodno je dao saglasnost za izručenje, pa je Viši sud ranije utvrdio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje po pojednostavljenoj proceduri.

Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu, koje je odluku donelo, odlučilo je da je molba Ministarstva pravde SAD u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći između Srbije i SAD, te da su ispunjeni uslovi za izručenje osumnjičenih.

Protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 3 dana od dana prijema prepisa rešenja, a preko ovog suda.

Jedanaest građana Srbije, među kojima pojedini imaju i državljanstvo Australije, Filipina, Bugarske i Crne Gore, uhapšeno je 23. jula u Nišu u akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije izvedenoj u saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI).

Oni se terete da su od 2011. godine kao organizovana kriminalna grupa napravili 16 lažnih investicionih platformi, odnosno brokerskih portala, preko kojih su investitorima iz celog sveta, od kojih je većina iz SAD, prodavali fiktivne akcije preduzeća, a novac usmeravali na svoje račune u inostranstvu i time protivpravno zaradili najmanje 70 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG