Dostupni linkovi

Vučić: Zahtevi za međusobno priznanje Kosova i Srbije besmisleni


Zahtevi o međusobnom priznanju Kosova i Srbije su besmisleni, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sednice Vlade Srbije u Beogradu.

On je 2. novembra posle sednice kojoj je prisustvovao kao šef države rekao da međusobno priznanje nije pitanje o kom će Srbija ikada raspravljati i ponovio da je Priština dužna da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, koji najpre uključuje formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Potrebno nam je kompromisno rešenje između Prištine i Beograda”, izjavio je Vučić.

On je saopštio da su u kosovskom kontekstu za Srbiju važni predstojeći izbori u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Na njima je favorit Džo Bajden, to nije tajna. Sa njim lično imam korektne odnose ali ta politika nije bila naklonjena Srbiji. Što se tiče eventualne pobede gospodina Donalda Trampa, što je teško ali ne i nemoguće, tada bi za Srbiju bilo nešto lakše”, rako je Vučić ustvrdivši da je situacija oko Kosova za zvanični Beograd veoma teška.

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je 4. septembra da bi sporazum postignut istog dana između Srbije i Kosova u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) morao da potvrdi nezavisnost Kosova.

"Ono što sam uvek tvrdio u odnosu na Srbiju i Kosovo je da bi Kosovo trebalo da bude nezavisna država, i da nije deo Srbije", rekao je Bajden odgovarajući na pitanja novinara oko postignutog sporazuma između Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Predsednički kandidat Joe Biden je na konferenciji za novinare spomenuo i činjenicu da je njegov sin služio na Kosovu u okviru američkih trupa NATO-a.

Inače Biden je kao senator bio aktivan na Zapadnom Balkanu i u više navrata je posetio region.

Poslednji put, kao potpredsednik SAD, Biden je posetio Kosovo i Srbiju, u avgustu 2016 godine.

U međuvremenu, kao rezultat sporazuma u Vašingtonu u Beogradu je 22. septembra otvorena kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC).

Specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država Ričard Grenel (Richard Grenell), rekao je istog dana da je tokom prethodnih godina dato mnogo obećanja i pozvao je građane u regionu da ih sada „drže za reč“. „Važno je da ne stavljamo samo reči na papir“, rekao je Grenel.

On je istakao da je cilj da se "obećanja pretvore u istinska radna mesta". „Zato pozivamo građane Srbije da nas drže za reč“, dodavši da će ispuniti data obećanja.

“Treba nam jedna godina da pokažemo ljudima na Kosovu i u Srbiji boljitak u ekonomiji”, istakao je Grenel.

Vučić: Amfilohije me razumeo

Aleksandar Vučić je 2. novembra u Beogradu na pitanje novinara prokomentarisao poruku sa jučerašnje sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija u Podgorici da “ko izda Kosovo, izdaće srpski narod”.

“Osam godina mi govore – Ti ćeš to da izdaš. Svi govore o kosovskom zavetu, a na kraju jedini koji ne priznaje Kosovo ostade veleizdajnik Vučić. Neću da se junačim već ću da kažem da su nam potrebni razgovor i dogovor, zato što nam je potreban mir”, izjavio je Vučić.

Upitan da li domaća javnost razume da kao predsednik Srbije trpi pritiske u vezi sa Kosovom, Vučić je rekao da je siguran da to jeste slučaj i dodao da se u to uverio i u poslednja dva razgovora vladikom SPC Amfilohijem, koji je preminuo 30. oktobra.

“U tim razgovorima mitropolit Amfilohije rekao mi je da danas mnogo bolje razume moju poziciju i poziciju Srbije nego što je razumeo ranije. Imam žive svedoke da govorim istinu kada pričam o tome”, ispričao je Vučić.

Predsednik Srbije ponovio je da će do 10. novembra, u regionalnoj inicijativi „mali Šengen“, biti doneta odluka da građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije u te zemlje putuju bez pasoša, uz ličnu kartu, kao i bez PCR testa na korona virus.

„Što se tiče spoljne politike, dogovorili se da u odnosu prema zemljama i teritorijama u regionu imamo drugačiji odnos i da ne ulazimo u političke svađe. Želimo bolje i dobre odnose sa svima i da se takmičimo samo u ekonomiji,“ zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije, pozivajući se na prognozu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ponovio da će Srbija biti zemlja sa najvišom stopom rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) u Evropi.

XS
SM
MD
LG