Dostupni linkovi

Azerbejdžan predao Armeniji tijela 29 vojnika


Previjanje ranjenog armenskog vojnika
Previjanje ranjenog armenskog vojnika

Primopredaju tijela armenskih vojnika su obje strane priznale 29. oktobra dok broj žrtava raste u borbama između armenskih i azerbejdžanskih snaga zbog otcjepljene regije Nagorno-Karabah.

Obje strane se međusobno optužuju za neuspješan prekid vatre uz posredovanje SAD-a. Radi se o trećem prekidu vatre otkako je ponovo buknuo višedecenijski sukob krajem septembra.

Glasnogovornica Ministarstva odbrane Armenije Šušan Stepanijan je objavila na Twitteru da se primopredaja tijela odvijala s "izvanrednim naporima posredovanja Ruske Federacije i uz učešće terenskog tima ličnog predstavnika predsedavajućeg OSCE-a i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC)".

Stepanian je rekla da Armenija "još jednom ponavlja svoju spremnost da azerbejdžanskoj strani preda tijela azerbejdžanskih vojnika na teritoriji Aršaha" (armenski naziv za Nagorno-Karabah).

Hikmet Hadžijev, pomoćnik azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva, rekao je stranim novinarima, a kako prenosi agencija Reuters, da je primopredaju pokrenuo Baku, uz pomoć Rusije, a predaja se dogodila dok su ministri vanjskih poslova Armenije i Azerbejdžana trebali održati sastanke sa supredsjedavajućim Minske grupe Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Ženevi 29. oktobra.

Sjedinjene Države, Francuska i Rusija kopredsjedavaju Minskoj grupi, koja je bila glavni posrednik u sukobu.

Minska grupa izjavila je da će se na sastanaku "razgovarati, postići sporazum i započeti provođenje svih koraka potrebnih za mirno rješavanje sukoba oko Nagorno-Karabaha, u skladu s vremenskim rokom koji treba biti dogovoren".

XS
SM
MD
LG