Dostupni linkovi

Hapšenja u Sarajevu i Istočnom Sarajevu zbog prevara i pranja novca


Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak 29. oktobra je na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo prevara, krivotvorenje isprave, neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka, te pranje novca.

Ovu informaciju potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Riječ je o nastavku akcije “Transfer”, pri čemu je pretreseno pet lokacija.

“Otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno veća količina računara i računarske opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku”, rekao je Miladinović.

Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji sa drugim osobama organizivale grupu ljudi, od kojih su, kako je objasnio Miladinović, većina državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Slovenije.

“Oni su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke, zatim izvršili krivotvorenje naloga za plaćanje koje su dostavljali bankama u Republici Austriji i Saveznoj Republici Njemačkoj te na osnovu tih krivotvorenih naloga uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, objasnio je glasnogovornik SIPA-e.

Osumnjičeni su, naglasio je Miladinović, novac sa računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više miliona eura.

Četiri osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada.

Akcije "Transfer" počela je u junu, kada su uhapšene dvije osobe na području Kantona Sarajevo.

"Mi smo 17. juna lišili slobode dva lica zbog krivičnih djela prevara, krivotvorenje isprave i neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka. Prema mojim podacima ta lica koja su lišena slobode nalaze se i danas u pritvoru”, objasnio je ranije Miladinović za RSE.

Sredinom juna, pretresene su dvije lokacije u Kantonu Sarajevo, napominje Miladinović.

Tom prilikom otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama, dokumentacija o podizanju gotovog novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

XS
SM
MD
LG