Dostupni linkovi

'Fortenova' putevima 'Agrokora'?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tvrtka „Belje plus“, koja posluje u sklopu „Fortenova grupe“, od 1. siječnja sljedeće godine preuzima „Meggleovu“ tvornicu za preradu mlijeka u Osijeku, nakon što je Meggle najavio da se povlači iz Hrvatske. „Fortenova“ je nastala restrukturiranjem posrnulog koncerna „Agrokor“ Ivice Todorića, kome se aktualno sudi za izvlačenje 170 milijuna eura iz koncerna.

Ekonomski analitičar i urednik portala ideje.hr Željko Ivanković za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako mu je najuvjerljivije objašnjenje da Fortenova preko svoje tvrtke „Belje“ nastavlja putevima nekadašnjeg „Agrokora“. Ranije je država bila nemoćna restrukturirati poljoprivredne kombinate, pa ih je jeftino prodala Todoriću, koji ih je oporavio, ali očito ne dovoljno dobro.

Odlaskom „Megglea“ država, odnosno Osječko-baranjska županija opet su se našle u problemu. „Farmeri ne bi imali kome prodavati mlijeko, a radnici bi završili na burzi,“ nastavlja Ivanković.

„Javnost je skandalizirana, problem se postavlja na razini: 'loše vodite ekonomsku politiku, pa nam zato investitori bježe!' Iako to uopće ne mora biti glavni razlog zašto bježe. Razlog može biti da bježe tako gdje se vodi još lošija ekonomska politika, pa je radna snaga jeftinija čak nego u Hrvatskoj! A da se te kritike na račun vlasti primire, tu je uvijek pri ruci ranije 'Agrokor', a sada u ovom slučaju 'Fortenova' i 'Belje plus',“ kaže Ivanković.

Ako pak bude vrijedilo drugo tumačenje – da se radi o okrupnjavanju „Belja“ koje će preuzeti slavonski agrar, tko sretniji od sviju nas, zaključuje Ivanković.

Dugogodišnji novinar i poljoprivredni stručnjak Miroslav Kuskunović iz tvrtke „Kombinat 1969“ kaže za RSE da je odluka „Fortenove“ i „Belja“ dobra, jer je Hrvatska već sada svega 40 posto samodostatna u mlijeku i mliječnim proizvodima, a gašenjem osječke mljekare nakon odlaska „Megglea“ stanje bi se dodatno pogoršalo.

„Ja bih procijenio da je ovo na neki način i strateška odluka države da nagovori 'Belje' da to kupi, ali isto tako vjerujem da je to i strateški potez 'Belja', budući da 'Belje', kao i sav ostali 'Fortenovin' poljoprivredni biznis ima problem sa ambicijom da im se uzme dio zemlje koju koriste, a koji je u državnom vlasništvu. Tako da pretpostavljam da je tu bilo nekakvih pregovora iza zatvorenih vrata u stilu – vi nakon 'Megglea' preuzmite osječku mljekaru, a mi ćemo onda vidjeti kako da na neki način i vas u tom dijelu zaštitimo, kada dođe do dalje privatizacije poljoprivrednog zemljišta,“ procjenjuje Kuskunović.

Fortenova je najavila prodaju tvornice smrznute hrane „Ledo“. Ivanković podsjeća da je prodaja „Leda“ bio i Todorićev plan kako da „Agrokor“ izvuče iz problema, koji na kraju nije realiziran.U međuvremenu je nakon njegovog odlaska u procesu restrukturiranja „Agrokoru“ otpisano tridesetak milijardi kuna dugova, a prodaja „Leda“ opet je na dnevnom redu! Očito „Fortenova“ i dalje proizvodi gubitak, kaže Ivanković:

„A zašto proizvodi gubitak? S jedne strane zato što nije poboljšana efikasnost pojedinih poslova, a sa druge strane zato što je nastavljeno zaduživanje pod nepovoljnim uvjetima pod kojim se zaduživao Todorić, sada čak nominalno i pod gorim uvjetima. I sa tako visokom cijenom financiranja nije lako biti dobitaš,“ upozorava Ivanković.

Dogovoreno je da 270 farmera koji su do sada prodavali mlijeko „Meggleu“ nastave prodavati „Belju plus“, neće biti otpuštanja 160 zaposlenih, a planira se zaposliti još stotinjak ljudi, rečeno je iz „Fortenova grupe“.

XS
SM
MD
LG