Dostupni linkovi

Informacija o dolasku Lavrova u Srbiju 16. novembra - lažna vest


Ilustracija

Informacija koju je navodno objavio kandidat za ministra spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dolazi u zvaničnu posetu Srbiji 16. novembra je lažna vest, objavljeno je na lažnom profilu Tviter koji navodno vodi Selaković.

Kako se navodi u tvitu, objavljenom pre oko pola sata, reč je o prevari koju je izmislio italijanski novinar Tomazo Debenedeti (Tommasso Debenedetti).

Pojedini mediji u Srbiji ranije su objavili vest, pozivajući se na tvit objavljen na ovom Tviter profilu, da ministar spoljnih poslova Ruske Federacije dolazi u posetu Srbiji 16. novembra, nakon što je ranije otkazana njegova dvodnevna radna poseta, zakazana za 28. i 29. oktobar, jer se Lavrov nalazi u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom korona virusom.

Međutim, na pravom Tviter profilu Nikole Selakovića o tome nema nijednog tvita, a poslednji put kandidat za šefa diplomatije Srbije je na ovoj društvenoj mreži objavio post 2017. godine.

Informaciju o dolasku Lavrova navodno je objavio Selaković, nakon „prijateljskog“ telefonskog razgovora sa ruskim ministrom.

Ovo inače nije prvi put da Debenedeti širi lažne vesti sa lažnih Tviter naloga koje pojedini mediji greškom prenose.

U junu ove godine objavio je da je preminuo dobitnik austrijski pisac Peter Handke, a koristeći lažni nalog direktora bečke Opere Bogdana Roščića, izazvao zbrku u svetu kulture, saopštivši smrt operskog pevača Plasida Dominga.

Početkom ove godine Debenedeti je, koristeći lažni nalog Bisere Turković, ambasadorke BIH u Hagu, saopštio navodnu smrt Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG