Dostupni linkovi

Fabrici: EU i Srbija zajedno protiv poplava


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici u Valjevu, 27. oktobar
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici u Valjevu, 27. oktobar

Šef delegacije Evropske Unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi) izjavio je u Valjevu da je EU u poslednjih šest godina izdvojila više od 170 miliona evra za prevenciju poplava u Srbiji, a da je Valjevo samo jedan od gradova koji je imao koristi od tog novca.

Reka Kolubara, sa pritokama Obnicom i Jablanicom, pričinila je veliku štetu tokom poplava 2014. godine u Valjevu, gradu koji se nalazi oko 100 kilometara jugozapadno od Beograda.

Iako je pomoć EU Srbiji kontinuirano pristizala i pre toga, ove poplave podstakle su niz projekata tokom kojih su izgrađene obaloutvrde, mostovi, sanirana korita reka i primenjene druge mere za sprečavanje katastrofa izazvanih poplavama, saopštila je Delegacija EU.

Fabrici je na obeležavanju završetka projekta EU "Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava" u Valjevu rekao da je ovaj projekat urađen zajedničkim naporima EU i Srbije i da je bitno da se podigne svest ljudi da su poplave uvek moguće.

"Raduje me što smo, kada su u junu ove godine bile velike padavine i vodostaj je bio veći nego 2014. godine, videli da ovaj sistem funkcioniše i da nije došlo do poplava. Time je ovaj sistem na neki način testiran", rekao je Fabrici.

Samo u projekat rehabilitacije od poplava i prevencije, EU je uložila ukupno 19 miliona evra, dok je Austrijska razvojna agencija (ADA) donirala još pola miliona evra. Tim novcem obavljeni su neophodni radovi u Valjevu i drugim gradovima u Srbiji.

Na obeležavanju završetka radova u Valjevu bili su i predstavnici ambasade Austrije u Srbiji, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije i Javnog preduzeća "Srbijavode".

XS
SM
MD
LG