Dostupni linkovi

U bolnici u Zenici zaražena četvrtina ljekara


Studenti medicine u Zenici
Studenti medicine u Zenici

Gotovo četvrtina zaposlenih ljekara u Kantonalnoj bolnici Zenica zaražena je korona virusom, potvrdio je u utorak 27. oktobra, za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor te zdravstvene ustanove Rasim Skomorac.

Rekao je da su prema posljednjim podacima, zaražena 93 zaposlenika Kantonalne bolnice Zenica, te da se u toku dana može očekivati rast novozaraženih.

„Znači zaražena su 32 doktora, 44 medicinska tehničara, odnosno sestre, ostalo su bili administrativni radnici ili radnici uslužnih djelatnosti. To je brojka koja svakodnevno raste i dokle će ići ne znamo ni mi. To svakako otežava organizaciju i pružanje usluga pacijentima. Tu se radi o četvrtini zaposlenih ljekara i to je veliki problem. Reorganiziramo se i u svakom trenutku tražimo nova rješenja da možemo pružati usluge i prilagođavamo se narednama koje dolaze od Federalnog kriznog štaba, kao i Kantonalnog kriznog štaba“, rekao je Skomorac.

Skomorac nije htio da saopšti koliko među zaraženim ljekarima i medicinskim osobljem ima pacijenata sa težim simptomima oboljenja i životno ugroženih.

„Ne bih te informacije iznosio. Zdravstveni radnici su kao i svi drugi, kod nekih je teža, kod nekih lakša klinička slika, ali to je zaista privatna stvar svakog pacijenta.˝, rekao je Skomorac

On je napomenuo I da u je ovom trenutku teško izvodivo angažovanje ljekara iz drugih zdravstvenih ustanova.

„Ta mogućnost je i zakonski vrlo upitna, a sa druge strane sve se zdravstvene ustanove susreću sa problemima, povećanjem broja zaraženih i niko nema, siguran sam, pogotovo ljekare, da ih može dijeliti okolo. Svima nama je to veliki teret. I u svim centrima se javljaju zaraženi ljekari, tako da nismo mi po tome ništa specifični. Svakome je njegova muka najveća, pa tako i nama naša, ali evo, snalazimo se kako umijemo“, navodi Skomorac.

Skomorac je posebno pozvao građane da se pridržavajau propsioanih epidemioloških mjera.

U BiH je u utorak 27. oktobra zabilježen najveći broj oboljelih od početka pandemije, gdje je registrovano 1555 slučajeva infekcije i 21 smrtni slučaj.

XS
SM
MD
LG