Dostupni linkovi

Dijalog eksperata Beograda i Prištine 29. oktobra u Briselu


Predstavnici Beograda i Prištine tokom jedne od prethodnih rundi razgovora uz posredstvo EU
Predstavnici Beograda i Prištine tokom jedne od prethodnih rundi razgovora uz posredstvo EU

Nakon više od mesec dana, nova runda dijaloga na ekspertskom niovu Kosova i Srbije zakazana je za četvrtak, 29. oktobra u Briselu. To su najavili diplomatski izvori u Briselu, bez više detalja.

Ovaj sastanak je bio planiran da se održi krajem septembra, ali je odložen zbog preventivnih mera pandemije, ali i zbog pojedinih problema koji su se javili oko tema u dijalogu, a oko kojih se dve strane nisu složile.

Izvori u Briselu navode da će tema diskusija u četvrtak biti finansijska pitanja i imovinska potražnja, a o tome je bilo reči i na ranijim sastancima.

Sastanak će se održati uz poštovanje oštrih mera protiv pandemije koje su uvele belgijske vlasti ali i same institucije EU.

Dijalog Kosova i Srbije je obnovljen tokom leta, od kad je održano nekoliko sastanaka između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, ali i između ekspertskih grupa. Sastanaka međutim nije bilo više od mesec dana.

Dve strane nisu uspele da pronađu zajednički jezik oko Zajednice opština sa srpskom većinom koja je predviđena sporazumom iz 2013. godine. Kosovo smatra da je ta tema zatvorena, dok Beograd insistira da se to pitanje ponovo otvori za pregovaračkim stolom.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je prethodno da Zajednica treba biti deo konačnog sporazuma Kosova i Srbije, koji se predviđa da će se postići na kraju pregovaračkog procesa, ali daće se njeno formiranje desiti nakon potpisivanja jednog takvog sporazuma.

XS
SM
MD
LG