Dostupni linkovi

U Sarajevu odata pošta civilima ubijenim na Kazanima


 Kazani, gde je ubijeno oko 30 civila, mahom srpske i hrvatske nacionalnosti, tokom rata
Kazani, gde je ubijeno oko 30 civila, mahom srpske i hrvatske nacionalnosti, tokom rata

U Sarajevu je nedjelju 25. oktobra obilježena godišnjica stradanja civila, mahom Srba i Hrvata, na lokalitetu Kazana, na obroncima Trebevića iznad Sarajeva.

Kazani su nepristupačan lokalitet na obroncima Trebevića gdje su u vrijeme ratnih zbivanja tokom 1992. i 1993. pripadnici Armije RBiH, pod vodstvom Mušana Topalovića Cace dovodili i ubijali civile koji su potom bacani u jamu.

Grupa građana i građanki Sarajeva okupila ispred Vječne vatre u Sarajevu kako bi odali počast ubijenima, s porukom da je suočavanje s tamnim stranicama prošlosti znak herojstva i ljudskosti.

Okupljeni su poručili kako je potrebno u glavnom gradu BiH izgraditi spomenik za sve žrtve zločina na Kazanima, a kojim će se pokazati spremnost na suočavanje s prošlošću.

"Danas smo ovdje da se prisjetimo da je prije 27 godina izvršeno svirepo ubistvo na lokalitetu Kazani. Taj ratni zločin počinili su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i kao takav predstavlja crnu mrlju u odbrani grada Sarajeva“, kazala je Matea Jerković, aktivistkinja Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije.

Obilježavanju ove godišnjice odazvao se i poznati bosanskohercegovački historičar Husnija Kamberović, profesor na Univerzitetu u Sarajevu. On je također naglasio potrebu izgradnje spomenika u Sarajevu za žrtve ubijene na Kazanima.

"Važno je da danas pošaljemo poruku da želimo i kroz taj spomenik pokazati da smo spremni suočiti se s tom tamnom stranom naše prošlosti. To je znak naše hrabrosti i spremnosti. Suočavanje s tim stranicama naše prošlosti nije nikakav znak nacionalne izdaje, već znak herojstva i ljudskosti", kazao je Kamberović.

Glavnim odgovornim za zločine na Kazanima smatra se Caco i pripadnici njegove Desete brdske brigade.

Topalović je ubijen pri pokušaju bega 1993. godine, nakon što je uhapšen.
Ramiz Delalić Ćelo, koji je bio član sarajevskog kriminalnog podzemlja, ubijen je 27. juna 2007. godine, u "sačekuši" u Sarajevu.

Delalić je poznat i po višegodišnjem procesu koji se protiv njega vodio u Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog ubistva srpskog svata Nikole Gardovića, 1. marta 1992. na Baščaršiji. Taj proces nikada nije okončan.

Za ovaj ratni zločin 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH.

Do sada su iz jame na Kazanima ekshumirani posmrtni ostaci 23 osobe, od kojih je šesnaest žrtava identificirano.

XS
SM
MD
LG