Dostupni linkovi

Zatvoren festival ‘Mirëdita, dobar dan’, nagrada reditelju Ognjenu Glavoniću


Ognjen Glavonić i Fiona Jelići na zatvaranju festivala "Miredita, dobar dan"

Festival “Mirëdita, dobar dan” zatvoren je u subotu uveče u Beogradu svečanom dodelom nagrade reditelju Ognjenu Glavoniću za filmove “Dubina 2” i “Teret”.

Kako se navodi u saopštenju Inivijative mladih za ljudska prava (YIHR), Glavonić je nagradu zaslužio jer je svojim filmovima prekinuo „sramotni zavet ćutanja“ o masovnoj grobnici u Batajnici, gde su skrivana tela kosovskih Albanaca iz rata 1998-1999. godine, i na taj način napravio veliki korak u približavanju srpskog i kosovskog društva.

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava Fiona Jelići je prilikom uručenja nagrade u Centru za kulturnu dekontaminaciju rekla da se ne priča o grobnici u Batajnici i da se o žrtvama i dalje ništa ne zna, da grobnice u Batajnici nema u našem javnom prostoru, u razgovoru, ni u pamćenju, a da je Glavonić jedan od onih koji su se tome glasno i artikulisano usprotivili.

Dobitnik nagrade Ognjen Glavonić je zahvalio na nagradi i dodao da „osobe koje se izlože kao mladi u Inicijativi čeka pljuvanje, nasilje i agresija“ zbog čega je sa ponosom prihvatio ovu nagradu kako bi ih podržao.

Nagrada festivala “Mirëdita, dobar dan” dodeljuje se već treću godinu pojedincima i institucijama koje grade posebne odnose između srpskog i kosovskog društva.

Pored dodele nagrade, prisutni su tokom poslednjeg dana festivala mogli da prate i učestvuju u debati “Tranziciona pravda na Kosovu danas” na kojoj se raspravljalo o sećanju na žrtve rata na Kosovu, pojedinačnoj odgovornosti i procesuiranju ratnih zločina, kao i o pronalasku nestalih lica.

Festival je zatvorio glumac Tristan Halilaj čitanjem odlomaka iz svoje knjige „Ričard Gir je bio ovde“ zbirke priča koja je originalno objavljena na srpskom jeziku.

Na otvaranju festivala su i ove kao i prethodnih godina ekstremno desničarske grupe protestovale ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, a policijski kordon razdvajao je ekstremiste od učesnika i posetilaca festivala.

Policija zaustavila desničare nadomak mesta 'Mirëdita' festivala
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan!” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Jedinstveni festival „Mirëdita, dobar dan!“ koji se od 2014. godine održava u Beogradu organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.

XS
SM
MD
LG