Dostupni linkovi

U sarajevskoj Vijećnici otvorena stalna postavka 'Prikaz rada i doprinosa MKSJ'


Namjera je da se postavkom prikaže i približi rad i doprinos Haškog tribunala za 24 godine njegovog postojanja, te istina o ratu u BiH kroz utvrđene činjenice iz Haških presuda (Foto: Otvaranje postavke)
Namjera je da se postavkom prikaže i približi rad i doprinos Haškog tribunala za 24 godine njegovog postojanja, te istina o ratu u BiH kroz utvrđene činjenice iz Haških presuda (Foto: Otvaranje postavke)

Stalna postavka "Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“, otvorena je večeras, 23. oktobra, u sarajevskoj Vijećnici. Ova postavka će sa autentičnom sudnicom u kojoj se sudilo za najteže ratne zločine, a koju je ustupio Tribunal, predstavljati jedinstven muzejski prostor.

Kako je saopšteno iz Uprave Grada Sarajeva, namjera je da se postavkom prikaže i približi rad i doprinos Haškog tribunala za 24 godine njegovog postojanja, te istina o ratu u BiH kroz utvrđene činjenice iz Haških presuda.

Sven Petke, direktor njemačke Fondacije Konrad Adenauer u BiH, koja je pomogla realizaciji ovog projekta, istakao je da će postavka pomoći svima da osude svaku retoriku, aktivnosti i propagandu koje promovišu, ili negiraju ratne zločine, genocide ili holokaust, a dugoročno će ponuditi BiH novu priliku za stabilnost, demokratiju, vladavinu prava i mir za sve svoje građane.

„Ono što je najvažnije je poruka Haškog suda da nema više nekažnjivosti i da za ratne zločine moraju svi da odgovaraju“, kazao je Petke.

Ingrid Macdonald, UN Rezidentualna koordinatorica u BiH u svom obraćanju u Vijećnici istakla je kako je MKSJ doprineo da se riješe brojna pitanja koja su ključna na putu ka pomirenju, kao i da se uklone štetni narativi o kolektivnoj krivici.

„Zahvajujući mnogim svjedocima koji su izašli i imali hrabrosti da svjedoče, sada imamo veoma iscrpnu arhivsku dokumentaciju koja govore o ratu u BiH, ali i svim ljudima, civilima, koji su taj rat preživjeli“, istakla je Macdonald.

'Bio sam zaštićeni svjedok u Haškom tribunalu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:29 0:00

Sudija Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), u video poruci je istakao da postavka predstavlja odlučnost Grada Sarajeva i osoblja Informativnog centra da istraže inovativne načine predočavanja rada MKSJ-a svakom ko je zaniteresiran sa sazna više. Pozvao je sve da ovu izložbu vide kao priliku za aktivno učenje, razgovor i pamćenje.

„Rad MKSJ-a ostaje značajan za sadašnjost i budućnost. S istorijskim zapisom koji je uspostavio MKSJ, naša je kolektivna odgovornost da se nastavimo boriti za pravdu i istinu. Činjenice koje je utvrdio MKSJ moraju se učiti u školama, a ne samo u muzejima“, poručio je Serge Brammertz, glavni tužilac MRMKS u svojoj poruci i naglasio kako Informativni centri o MKSJ-u treba da postoje širom BiH i svih zemalja regiona.

Tokom ceremonije prikazane su video prezentacije o zločinima pred MKSJ, radu Haškog tribunala i njegovom osnivanju, kao i mandatu i aktivnostima Informativnog centra o MKSJ.

Stalna postavka je otvorena uoči 75. godišnjice od osnivanja Ujedinjenih nacija (UN), koje su Rezolucijom iz 1993. godine donijele odluku o formiranju Haškog tribunala.

Tokom 24 godine postojanja, MKSJ je optužio 161 osobu, od čega je 90 lica pravosnažno osuđeno za ratne zločine iz nadležnosti Tribunala. Pred Tribbunalom je svjedočilo više od 4.500 osoba i dovelo do toga da MKSJ pred sud izvede najodgovornija lica za počinjena djela ubistva, mučenja, silovanja, porobljavanja, uništavanja imovine i druge zločine obuhvaćene Statutom Međunarodnog suda.

Haški tribunal je prestao sa radom 31. decembra 2017. godine, a komplentna građa i svjedočanstva od večeras su smještena u sarajevskoj Vijećnici.

Ovom događaju, koji je realizovao Grad Sarajevo, te Informativni centar o MKSJ Sarajevo uz podršku Fondacije Konrad Adenauer u BiH, prisustvovali su predstavnici udruženja žrtava, međunarodne zajednice, institucija u BiH i akademske zajednice.


XS
SM
MD
LG