Dostupni linkovi

Grčka: Osuđeni bivši poslanik Zlatne zore u bjekstvu


Suđenje pripadnicima Zlatne zore
Suđenje pripadnicima Zlatne zore

Grčke vlasti tragaju za jednim od vodećih članova i bivšim zastupnikom u Parlamentu ekstremno desničarske stranke Zlatna zora nakon što je odbio da se preda i ide u zatvor, prenosi AP.

Grčka policija traga za Christosom Pappasom, koji se sada službeno smatra bjeguncem nakon odluke suda u četvrtak kojom je naloženo da se 39 osoba, uključujući 13 bivših zastupnika Zlatne zore, zatvori nakon što su osuđeni za vođenje stranke kao zločinačke organizacije.

Svi, osim dvije od 39 osoba, su se predali i bili su u pritvoru do četvrtka navečer.

Međutim, Pappasov advokat Periklis Stavrianakis rekao je grčkoj državnoj televiziji ERT da se njegov klijent ne predaje jer smatra da će mu presuda biti ukinuta nakon žalbe, što bi značilo da bi služio kaznu koja bi se mogla ukinuti.

Žalbeni procesi u grčkom sudskom sistemu mogu potrajati nekoliko godina.

Drugi bivši poslanik Zlatne zore koji još nije u pritvoru je Ioannis Lagos, trenutno član evropskog parlamenta koji živi u Briselu i zaštićen je imunitetom. Lagos se jedini od bivših poslanika nije žalio na uslovnu kaznu.

Inače, Tužilaštvo je prošle sedmice tražilo odlaganje kazne. Tužiteljica Adamantia Ikonomu tvrdila je da nijedan od bivših zastupnika, ako ostanu na slobodi, ne bi pobjegao od pravosuđa ili ponovio krivično djelo zbog kojih su osuđeni i rekla da većina ranije nije bila osuđivana.

Očekuje se da će 37 osoba u pritvoru, uključujući lidera stranke Nikosa Michaloliakosa, biti prebačeno u zatvore širom zemlje.

Ukupno 57 članova i saradnika stranke osuđeno je 7. oktobra, uglavnom zbog umiješanosti u nasilne napade i sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji. Sudsko vijeće odbilo je žalbe na uslovne kazne za njih 39.

Lider stranke Nikos Mihaloljakos i još pet vodećih bivših poslanika dobili su prošle sedmice 13-godišnje zatvorske kazne, šesti je osuđen na 10 godina, dok je još 11 bivših poslanika osuđeno na kazne između pet i sedam godina zatvora.

"Zlatna zora" je 1980-ih osnovana kao neskriveno neonacistička društvena grupa i dvije decenije je bila marginalna na grčkoj političkoj sceni. Ali, istakla se "tvrdim patriotizmom" tokom finansijske krize 2010-2018.

Osvojila je poslanička mjesta i postala treća najveća politička stranka Grčke. Njena popularnost je počela da opada tokom suđenja, te na izborima 2019. godine nije uspjela da osvoji nijedno poslaničko mjesto.

XS
SM
MD
LG