Dostupni linkovi

U Biškeku uhićen zloglasni šef kriminala Kirgistana


Kamči Kolbajev na sudu u Biškeku, 2013. godine

Zloglasni kirgistanski šef kriminala Kamči Kolbajev, kojeg je Washington dodao na popis glavnih osumnjičenih u slučaju svjetske trgovine drogom 2011. godine, zadržan je u Biškeku.

Državni odbor za nacionalnu sigurnost (UKMK) priopćio je 22. listopada da je 46-godišnji Kolbajev, poznat kao "lopov u zakonu" - ime koje se u bivšim sovjetskim republikama tradicionalno daje 'šefovima' kriminalnih skupina - uhićen je zbog sumnje u organiziranje i sudjelovanje u kriminalnoj skupini.

Kolbajev je krajem 2012. godine na zahtjev Biškeka izručen Kirgistanu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i osuđen na pet i po godina zatvora pod optužbom za iznudu, ali mu je zatvorska kazna umanjena na tri godine bez ikakvog objašnjenja.

U lipnju 2014. Kolbajevu je odobreno prijevremeno puštanje na slobodu, što su kirgistanski dužnosnici objasnili rekavši da je svaki dan proveden od strane zatvorenika u pritvorskom centru jednak dvama danima u pritvoru.

Tjednima prije njegovog prijevremenog puštanja na slobodu, američki State Department ponudio je nagradu do milijun dolara za informacije o financijskim problemima kriminalne mreže Kolbajeva.

Šef UKMK-a Kamčibek Tašijev, u svojoj prvoj izjavi nakon preuzimanja odbora, rekao je da će Kolbajev biti odgovoran ako se dokaže da je počinio zločin.

XS
SM
MD
LG