Dostupni linkovi

Od petka u srednjim školama Kantona Sarajevo online nastava


Zbog velikog povećanja broja zaraženih korona virusom u Kantonu Sarajevo, kantonalni Krizni štab Ministarstva zdravstva je u srijedu donio novu naredbu kojom je, između ostalog naložio da se od petka, 23. oktobra, u svim srednjim školama uvede isključivo online nastava.

Kako je saopšteno iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo u osnovnim školama nastava će se odvijati uz primjenu kombinovanih modela nastave.

“Pohađanje predškolskih ustanova se nastavlja kao do sada”, saopšteno je.

I ovom naredbom Kriznog štaba KS se zabranjuje okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom i više od 60 osoba na otvorenom prostoru.

“Navedena zabrana se odnosi i na dženaze, sahrane,sprovode i druge vjerske i političke skupove, vjenčanja, proslave, seminare, kongrese, komemoracije, obilježavanje godišnjica i slično”, istaknuto je.

Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, uz obavezno pridržavanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FederacijeBiH, odnosno preporučenih higijensko-epidemioloških mjera koje se prije svega odnose na distancu između posjetilaca.

“U ugostiteljskom objektu ni jednog trenutka ne smije biti više od 30 osoba u koje se ne ubrajaju uposlene osobe”, naglašeno je u naredbi, kojom je ograničen i broj osoba koje borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 225 novih slučajeva zaraze korona virusom. Tri pacijenta su preminula.

U srijedu 21. oktobra u BiH je registrovana 926 novozaraženih osoba, 14 osoba je preminulo.

XS
SM
MD
LG