Dostupni linkovi

SAD spremne da se što prije sastanu sa Rusijom oko produženja Novog START ugovora


Sjedinjene Države kažu da su spremne da se odmah sastanu sa Rusijom kako bi finalizirali dogovor o produženju njihovog posljednjeg velikog sporazuma o kontroli naoružanja, Novog START-a, za godinu dana nakon što je Moskva podržala američki prijedlog za zamrzavanje ukupnog broja nuklearnih glava ako Washington radi isto.

"Cijenimo spremnost Ruske Federacije da postigne napredak u pitanju kontrole nuklearnog naoružanja", rekla je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus u kratkoj izjavi 20. oktobra.

"Sjedinjene Države su spremne da se odmah sastanu kako bi finalizirale sporazum. Očekujemo da će Rusija osnažiti svoje diplomate da učine isto", dodao je Ortagus.

Nekoliko sati ranije, Rusija je predložila produženje sporazuma koji ističe u februaru, na godinu dana, rekavši da je "spremna, zajedno sa Sjedinjenim Državama, da se politički obveže da će" u ovom periodu zamrznuti "broj nuklearnih glava koje obje strane drže."

U svojoj izjavi, rusko Ministarstvo vanjskih poslova insistiralo je na tome da bi zamrzavanje i produženje kojim bi se osiguralo vrijeme za obje strane da detaljnije razgovaraju o kontroli nuklearnog naoružanja bilo moguće ako Washington ne postavi druge zahtjeve.

Djeluje kao daje ruska ponuda smanjila jaz između dvije zemlje u vezi sudbine Novog START-a nakon što je Washington prošle sedmice odbio rusku ponudu za bezuvjetno produženje sporazuma na godinu dana.

Novi START, potpisan 2010. godine, nameće ograničenja strateškim nuklearnim arsenalima dviju zemalja. Može se produžiti za pet godina, što je Moskva rekla da je spremna učiniti bez preduslova.

Eventualno produženje sporazuma, čak i za godinu dana, označilo bi rijetku svijetlu tačku u zategnutim odnosima dviju zemalja, dok bi neuspjeh produženja uklonio glavni stub koji održava nuklearnu ravnotežu između njih.

Bijela kuća, koja se već povukla iz drugih ugovora o kontroli naoružanja jer je optužila Moskvu da ih krši i smatra da su sporazumi koristili Rusiji više od Sjedinjenih Država, pozvala je Kinu da se pridruži Moskvi i Washington kako bi pronašla zamjenu za Novi START.

Kina, koja ima mali dio nuklearnog oružja u odnosu na Rusiju i Sjedinjene Države, odbacila je tu ideju.

Ranije ovog mjeseca Rusija i Sjedinjene Države održale su jedanaestosatnu rundu razgovora o ugovoru u Helsinkiju, pri čemu je Washington rekao da je spreman produžiti novi ugovor START za neko vremensko razdoblje pod uslovom da se Rusi slože sa zamrzavanjem, što je prijedlog koji je Kremlj brzo odbio.

Pitanje novog sporazuma START dolazi dvije sedmice prije američkih predsjedničkih izbora.

Demokratski izazivač Joe Biden podržava proširenje Novog START-a "kako bi se to iskoristilo kao temelj za nove aranžmane o kontroli naoružanja". Ako Biden pobijedi, ugovor će isteći samo nekoliko sedmica nakon inauguracije.

Biden ugovor koji je pregovaran u vrijeme kada je on bio potpredsjednik SAD-a naziva "sidrom strateške stabilnosti između Sjedinjenih Država i Rusije".

Više od 75 zastupnika širom Evrope pozvalo je Sjedinjene Države da produže Novi START prije njegovog isteka.

Trumpova administracija već je napustila Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena hladnog rata (INF), nakon što je optužila Rusiju da ga krši.

Washington je takođe jednostrano izašao iz Sporazuma o otvorenom nebu koji Sjedinjenim Državama i Rusiji dozvoljava izvođenje izviđačkih letova nad teritorijom jedna druge.

XS
SM
MD
LG