Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde za RSE: Belgija još nije tražila izručenje Lamersa


Ministarstvo pravde Srbije
Ministarstvo pravde Srbije

Iz Belgije još nije stigao zahtev za izručenje Erika Lamersa (60) kome je Viši sud u Kragujevcu odredio ekstradicioni pritvor, rečeno je u Ministarstvu pravde Srbije za Radio Slobodna Evropa.

"Na osnovu zahteva i prateće dokumentacije nadležni sud će odlučivati dali su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje ili ne", navodi se u odgovoru Ministarstva pravde i dodaje, da će po ekstradicionoj proceduri, tek tada ministar pravde odgovoriti na eventualni zahtev iz Belgije.

"Tek nakon prijema obaveštenja nadležnog suda, ministar pravde može da odluči i odgovori na zahtev belgijskog Ministarstva pravde", precizira Ministarstvo pravde.

Portparolka Višeg suda u Kragujevcu Ivana Obradović, izjavila je prethodno Radiju Slobodna Europa da je taj sud odredio Lamersu ekstradicioni pritvor.

"Njega belgijsko pravosuđe traži zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela protiv polnih sloboda", rekla je Obradović.

Belgijanac u ekstradicionom pritvoru u Kragujevcu

Lamersa su po Interpolovoj poternici, u sredu 7. oktobra uhapsili pripadnici Policijske uprave (PU) Kragujevac u selu Veliki Krčmari u opštini Rača, 100 kilometara južno od Beogrda

"On je uhapšen u kući u kojoj je, sa kraćim prekidima boravio duže od dve godine. Nije bio iznenađen kada su mu se pred kućom pojavil policajci, a prilikom hapšenja nije pružo otpor", rečeno je Radiju Slbodna Evropa u Policijskoj upravi.

"Sudija za prethodni postupak mu je u četvrtak, 8. oktobra odredio ekstradicioni prtvor. On se žalio na to rešenje ali je vanraspravno krivično veće Višeg suda potvrdilo prvobitnu odluku", precizirala je porparolka Višeg suda.

Lamersov advokat koji ga je branio po službenoj dužnosti, nije odgovarao na telefonske pozive RSE.

Prema nezvaničnim informacijama Lamers je imao boravišnu dozvolu najverovatnije izdatu po osnovu kupovine nekretnine ili pokretanja biznisa.

Agencija AFP citirala je pravosudni izvor u Belgiji prema kojem je slučaj povezan sa sumnjom na seksualno zlostavljanje devojčice mlađe od 12 godina.

Lamers je bivši pripadnik belgijske neonacističke grupe Westland New Post.

Ranije je bio osumnjičen za veze sa serijom ubistava u Belgiji 1980-ih godina.

XS
SM
MD
LG