Dostupni linkovi

Otvoren zajednički granični prelaz između BiH i Crne Gore prema Nikšiću


Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, svečano su u utorak 20. oktobra otvorili zajednički granični prelaz “Vraćenovići” između BiH i Crne Gore.

Prelaz se nalazi na putu između Bileće, opštine na jugoistoku BiH i Nikšića, grada na sjeveru Crne Gore. Radovi na izgradnji su koštali više od dva i po miliona evra.

Zoran Tegeltija izjavio je da je otvaranje graničnog prelaza "Vraćenovići" jedan u nizu uspješno realizovanih projekata BiH i Crne Gore sa Evropskom unijom.

Dodao je i da ostaje obaveza vlasti i jedne i druge zemlje da omoguće bolju ekonomsku saradnju, te da je za to neophodna infrastruktura i granični prelazi koji će omogućiti nesmetan i brz prelazak ljudima dobre volje i privrednicima koji žele uspješno da rade, ali koji će biti prepreka ilegalnim trgovinama i ljudima i robama.

"BiH je opredijeljenja za unapređenje infrastrukture prema Crnoj Gori i gradićemo puteve koji su veoma skupi sa stanovništa naših projekata, ali u okviru projekta EU gradićemo put od Foče do Šćepan Polja, uključujući most koji predstavlja zajedničku graničnu liniju. Sa ovog mjesta sada obećavam da ćemo to započeti u narednoj 2021. godini", rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH naveo je i da se nada da će svi granični prelazi biti svi modernizovani i otvoreni do 2024. godine.

Granični prelaz "Vraćenovići" bio je zatvoren još od februara. Novi, zajednički prelaz izgrađen je na teritoriji Crne Gore.

Na prelazu, od utorka 20. oktobra zajednički rade pripadnici graničnih službi Bosne i Hercegovine i Crne Gore, i to po principu jednog zaustavljanja. Time bi trebao biti pojednostavljen prelazak granice između dvije zemlje.

Zajednički granični prelaz čine tri ulazne i tri izlazne trake, kao i posebna traka za teretna vozila.

XS
SM
MD
LG