Dostupni linkovi

Bez Ukrajine na događajima sa Rusijom povodom oslobođenja Beograda


Ambasada Ukrajine u Srbiji je u saopštenju od 19. oktobra 2020. čestitala godišnjicu oslobođenja glavnog grada istakavši da odaje počast „svima koji su platili visoku cenu za slobodu prijateljskog srpskog naroda“.

Ukrajina ne želi da učestvuje u zajedničkim događajima sa predstavnicima Rusije povodom obeležavanja 76. godina od oslobođenja Beograda, navodi se u saopštenju Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Ambasada ističe da Ruska Federacija sedmu godinu zaredom ratuje protiv Ukrajine, da je okupirala (ukrajinsko poluostrvo) Krim i poslala trupe u Donbas (istočni deo Ukrajine).

Ambasada je u saopštenju čestitala Srbiji godišnjicu oslobođenja glavnog grada istakavši da odaje počast „svima koji su platili visoku cenu za slobodu prijateljskog srpskog naroda“.

„Dvadesetog oktobra 1944. godine snage Trećeg i Drugog ukrajinskog fronta i jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su jugoslovensku prestonicu i veći deo Srbije“, navodi se u saopštenju i dodaje da su jedinice Trećeg i Drugog ukrajinskog fronta izgubile više od 18.000 ljudi.

„Hiljade Ukrajinaca zauvek su ostale u srpskoj zemlji, dajući svoje živote, zajedno sa jugoslovenskim vojnicima, za njenu bolju i slobodnu budućnost“, navela je Ambasada Ukrajine u Srbiji.

U Beogradu je za 20. oktobar kada se obeležava Dan oslobođenja glavnog grada Srbije bila najavljena poseta predsednika Rusije Vladimira Putina.

Međutim, pojedini mediji su objavili informacije da je ta poseta otkazana, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavi od 15. oktobra naveo da se i dalje čeka odgovor ruskog predsednika o tome hoće li posetiti Beograd u oktobru kako je ranije najavljivao sam Vučić.

XS
SM
MD
LG