Dostupni linkovi

Imenovan predsednik Vrhovnog suda Mađarske uprkos protestu sudija


Parlament Mađarske
Parlament Mađarske

Poslanici Parlamenta Mađarske potvrdili su izbor Zolta Andraša Vargu za predsednika Vrhovnog suda u narednih devet godina, uprkos protivljenju Nacionalnog pravosudnog saveta koji smatra da nema iskustva te da to ugrožava nezavisnost pravosuđa.

Mađarski premijer Viktor Orban je učvrstio svoj uticaj nad većinom segmenata društvenog života u zemlji u poslednjoj deceniciji – uključujući pravosuđe – zbog čeka su zapadne zemlje kritikovale vlasti u Budimpešti, podseća Rojters.

Evropska komisija je u izveštaju od prošlog meseca navela da je snižavanje kriterijuma za izbor na najvišu pravosudnu funkciju u zemlji, omogućilo predsedniku Mađarske, bliskom Orbanovom savezniku, Janošu Aderu veće diskreciono pravo u nominovanju.

Ader je predložio Vargu, profesora prava i bivšeg člana Ustavnog suda Mađarske, koji je takođe radio kao zamenik glavnog tužioca u vreme dok je na čelnoj funkiji bio Peter Polt, još jedan Orbanov lojalist.

Nacionalni pravosudni savet, kao samostalni panel sudija, ogromnom većinom odbacio je Vargin izbor.

Ovo telo, kako je saopštilo, uvažava Vargino akademsko znanje i iskustvo u Ustavnom sudu i tužilaštvu, ali ukazuje da ne može da zanemari "činjenicu da kandidat nije doneo nijednu sudsku presudu niti ima bilo kakvog iskustva u sudnici".

Nacionalni pravosudni savet takođe ukazuje da je Vargina nominacija bila moguća tek nakon dve zakonske promene kojim je ukinuta praksa, na snazi u Mađarskoj još od pada komunizma, da predsednik Vrhovnog suda mora imati bar neko iskustvo kao sudija.

Zbog kritika Evropske Unije, Vlada Mađarske je odustala prošle godine od plana da uspostavi novi administrativni sudski sistem i reformi koje su pojačavale zabrinutost da će to imati negativne efekte po nezavisnost pravosuđa.

XS
SM
MD
LG