Dostupni linkovi

EU: Želimo sporazum sa Velikom Britanijom, ali ne po svaku cenu


Evropska unija (EU) želi trgovinski dogovor sa Velikom Britanijom i radiće do poslednjeg časa da dobije pošten sporazum, mada ne po svaku cenu, rekao je danas potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

"To mora biti pošten sporazum za obe strane i nećemo potpisati dogovor po svaku cenu", naglasio je Šefčovič nakon susreta sa britanskim zvaničnikom Majklom Govom u Londonu.

Gov je ranije izjavio da "vrata ostaju otvorena" za razgovore sa Briselom ukoliko EU promeni stav.

Pregovori su opet zapali u ćorsokak u četvrtak kada je EU zatražila da Velika Britanija popusti u svom stavu kada je reč o konkurentnosti, načinu rešavanja sporova i ribarstvu, prenosi Rojters.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je krajem prošle sedmice da London treba da se priprema za izlazak iz EU bez sporazuma ako Brisel ne promeni svoj pristup.

Njegov portparol je izjavio u ponedeljak da se Velika Britanija neće vratiti pregovorima o trgovinskom sporazumu sledeće godine, već da bi on morao da se zaključi do kraja ove.

"Mi smo u više navrata jasno predočili da bilo koji sporazum treba da se postigne pre isteka tranzicionog perioda," kazao je portparol britanske vlade.

"Moramo da osiguramo izvesnost našim građanima i poslovnoj zajednici, a beskrajnim produžavanjem pregovora to se neće ostvariti," dodao je.

XS
SM
MD
LG