Dostupni linkovi

EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd


Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske Unije, tokom posete Beogradu, 15. oktobar 2020.

Zvaničan Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.

Portparol EU Peter Stano izjavio je za RSE da se treba napraviti razlika između onoga što se izveštava kao „percepcija ili pogrešno informisanje“, sa „realnošću koju je Lajčak objasnio“.

„Rečeno je ono što je jasno – g. Lajčak je objasnio to šta se dešava ukoliko pregovarate o međunarodnim sporazumima. Kada postignete međunarodni sporazum, vlada mora da razmotri neophodno pravno prilagođavanje, uključujući i ustavni nivo, a kako bi se ono integrisalo u unutrašnji pravni i ustavni okvir. Ovo važi i za Kosovo i za Srbiju“, kazao je Stano.

Lajčak je u četvrtak u Beogradu izjavio da je prilikom ozbiljnog pregovaračkog procesa „logično da se promeni i Ustav“. On je dodao da će Kosovo da ispuni sve obaveze iz Brisela, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Izjava o ustavnim izmenama izazvala je reakcije na Kosovu. Na Kosovu se protive tome da Zajednica ima ikakva izvršna ovlašćenja.

Stano je međutim rekao da Evropska unija nije promenila svoj stav kada je u pitanju Zajednica, pritom citirajući izjavu bivše Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, u Skupštini Kosova 6 maja 2016, da Zajednica „neće biti paralelna vlada unutar Kosova i da neće usvajati svoje zakone“. Kako je ona tada dodala, „integritet Kosova se ne dovodi u pitanje“.

Formiranje Zajednice je predviđeno Briselskim sporazum Kosova i Srbije iz 2013. godine.

Dve godine kasnije, Kosovo i Srbija postigli su i sporazum o principima za koji je Ustavni sud konstatovao da nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, ali preporučio da je to moguće postići zakonskim aktima.

Zajednica je aktuelno i blokirala briselski dijalog Kosova i Srbije, budući da Srbija insistira da se o formiranju tog organa pregovara, dok je Kosovo odlučno da je to zatvoreno pitanje.

Lajčak je tokom prošlenedeljne posete Kosovu i Srbiji rekao da će Zajednica biti deo sveoubuhvatnog, konačnog sporazuma, i da će se formirati nakon što se jedan takav sporazum potpiše.

XS
SM
MD
LG