Dostupni linkovi

Grčka podiže čeličnu ogradu na granici sa Turskom


Migranti na granmici Turske i Grčke

Grčka je počela da podiže gigantsku čeličnu ogradu dužine 27 kilometra i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj tački takozvane Balkanske migrantske rute na granici sa Turskom.

"Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osećaju sigurnije", rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu.

Radovi vredni 63 miliona evra podrazumevaju postavljanje čelične barijere visoke pet metara opasane bodljikavom žicom i osam novih osmatračnica koje će koristiti oružane snage Grčke.

Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava.

Projekat vodi Ministarstvo civilne zaštite Grčke a izvodi konzorcijum četiri građevinske kompanije.

Pored izgradnje nove, unaprediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika. Biće i modernizovano postojećih 57 vojnih osmatračnica u regionu Evrosa sa termovizijskim kamerama.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, projekat će biti završen u aprilu 2021. godine.

Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim delovima zemlje. Evros je u februaru i martu 2020. bio poprište velike bezbednosne i humanitarne krize.

Nezadovoljna politikom EU, Ankara je odlučila da otvori granicu za izbeglice i migrante, pomažući im da dodju do Evrosa. Grčka je odgovorila angažovanjem vojske i proglašenjem vanrednog stanja u tom regionu, optužujući Tursku za zloupotrebu izbeglica. Incidenti su kulminirali razmenom suzavca i šok bombi grčkih i turskih snaga bezbednosti. Hiljade migranata koji su pokušavali da probiju graničnu ogradu potom su povučeni u izbegličke centre.

U Turskoj se nalazi oko četiri miliona izbeglica i migranata iz Sirije i drugih delova Azije i Afrike. Evropska unija je podržala Grčku u naporima da se spreče ilegalni prelasci granice.

Pored snaga Fronteksa u Evros su aprilu po prvi put upućene elitne specijalne policijske jedinice više zemalja EU.

XS
SM
MD
LG