Dostupni linkovi

Otvorena spomen-kuća bana Jelačića u Petrovaradinu


Spomen-kuća bana Jelačića u Petrovaradinu
Spomen-kuća bana Jelačića u Petrovaradinu

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u naselju Petrovaradin u Novom Sadu nakon 75 godina vraćena je hrvatskoj zajednici u Srbiji, a na svečanosti 16. oktobra, povodom obeležavanja rođendana bana Jelačića, spomen-kuća je i svečano otvorena.

Vlada Srbije donirala je ukupno 600 hiljada evra za otkup kuće u kojoj je rođen Jelačić, a ovim objektom će upravljati Fondacija „Spomen dom bana Josipa Jelačića“.

Kuća, izgrađena 1745. godine, do sada nije mogla biti predata na korišćenje hrvatskoj zajednici jer je bila u privatnom vlasništvu i cena otkupa bila je previsoka.

Vučić: Rešavanje problema hrvatske zajednice na najkonkretniji način

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti je rekao da je politički dijalog između Hrvatske i Srbije ključan za Beograd.

„Radimo na tome da Hrvati u Srbiji jednako vole kako Srbiju tako i Hrvatsku, i radimo na boljem odnosu Hrvata i Srba“, izjavio je Vučić.

Govoreći o nestalima tokom rata devedesetih on je rekao da obe strane moraju učiniti napore da se pitanje nestalih reši jer svaka porodica ima pravo da zna gde su njihove žrtve sahranjene.

On je istakao da je želja Srbije bila da pokaže, na „najkonkretniji način“, da može da rešava probleme hrvatske zajednice i da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije ravnopravni građani Srbije.

On je najavio razgovore o uključivanju predstavnika Hrvata u politički život Srbije, kako na republičkom tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou kroz prisustvo u institucijama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta misli o porukama iz hrvatske zajednice da su izjave pojedinih članova Vlade Srbije bile neprimerene on je rekao da je „bilo teških izjava sa obe strane, srpski ministri nisu manje krivi od hrvatskih ministara“.

Vučić nije želeo da komentariše položaj Srba u Hrvatskoj, ali je istakao da je dobar znak to da se Zagreb i Beograd „približava“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u spomen-kući bana Jelačića
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u spomen-kući bana Jelačića

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman na svečanosti je istakao da je kuća bana Josipa Jelačića može biti simbol želje da se još intenzivnije rešavaju otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske.

„Nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati predstavnike na svim političkim nivoima“, rekao je Grlić Radman, kako je to „rešeno u Hrvatskoj“ u slučaju srpske zajednice.

On je dodao da је „razumijevanje, uvažavanje i tolerancija“ temelj hrvatskog društva i naveo da Srbi u Hrvatskoj imaju tri predstavnika u Saboru i da su koalicioni partner u vladi Andreja Plenkovića.

Grlić Radman je ocenio da je imao veoma dobar i sadržajan razgovor o unapređenju saradnje dve zemlje i sa „tom porukom se vraća u Zagreb“.

Grlić Radman i Vučić su se složili da ne gledaju na isti način na ratove i istorijske događaje iz prošlosti, ali da su spremni da rade na boljoj zajedničkoj budućnosti.

Novi stanari u kući bana Jelačića u Petrovaradinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

Rodna kuća bana Jelačića simbol odnosa Srba i Hrvata

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić se zahvalila na naporima koji se zajednički ulažu Srbija i Hrvatska u čuvanje uspomena na bana Jelačića.

„Na prijateljstvo dva naroda utiče mnogo faktora, a ono se simbolično ogleda i u predaji na korišćenje svojevrsnog kulturnog blaga Hrvata, spomen-doma bana Jelačića predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji“, rekla je Vojnić.

Zadatak Fondacije koja upravlja spomen-domom biće očuvanje i prezentacija kulture Hrvata u Vojvodini, ali i zaštita kulturno-istorijskog nasleđa hrvatske nacionalne manjine.

Hrvatska zajednica već decenijama ulaže napore da otkupi dragocenu kuću i pretvori je u muzej i spomenicu banu Jelačiću, a uz pomoć novosadskih vlasti renovirana je poslednji put 2012. godine, kada je sređena fasada.

Kuća veličine 250 kvadratnih metara predstavlja i jedinstveno delo arhitekture, a pored podruma i prizemlja otkupljen je i jedan od četiri stana na spratu, u kom se nalazi soba u kojoj je rođen Jelačić.

Upravnik Fondacije „Spomen dom bana Josipa Jelačića“ Goran Kaurić, rekao je ranije da nakon preuzimanja predstoji mnogo građevinskih radova kako bi se osposobile prostorije za korišćenje. Kuća će pored muzejskog dela služiti i za konzularne poslove Hrvatske, a u njoj će biti smeštena i kancelarija Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a umro u Zagrebu 1859. godine. Bio je hrvatski ban od 1848. do 1859. godine, a u Hrvatskoj se smatra jednim od najvećih nacionalnih junaka.

Preuzimanje odgovornosti za Jelačićevu kuću je samo jedan od kapitalnih projekta koji je pokrenula hrvatska zajednica u Vojvodini, a koju pomažu institucije Srbije, a među njima je još i otvaranje lektorata za hrvatski jezik na novosadskom univerzitetu i obnova mesnog doma kulture u Tavankutu.

XS
SM
MD
LG