Dostupni linkovi

Kabinet britanskog premijera: Okončani trgovinski pregovori sa EU


Downing Street 10, London
Downing Street 10, London

Kabinet britanskog premijera Borisa Johnsona saopštio je da su pregovori Londona i Brisela o trgovinskom sporazumu okončani jer više nije "bilo smisla" pregovarati, javlja BBC.

Portparol britanskog premijera je rekao da je Evropska unija (EU) 15. oktobra "suštinski okončala pregovora izjavom na samitu u Briselu da dogovora neće biti ako Velika Britanija suštinski ne promijeni poziciju".

Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier izjavio je juče da će trgovinski pregovori Brisela i Londona biti nastavljeni i nakon isteka roka koji je postavio Johnson. Taj rok je istekao u četvrtak, 15. oktobra.

Johnson je ranije u petak, 16. oktobra rekao da Velika Britanija mora da se pripremi za razlaz sa EU bez trgovinskog sporazuma ako ne bude suštinske promjene pozicije bloka 27 zemalja.

Rok za postizanje sporazuma je kraj godine, a dvije strane nastavljaju da se međusobno optužuju zbog neuspjeha.

Johnson je optužio EU da odbija da ponudi Britancima sporazum kakav oni žele, a to je trgovinski sporazum kakav EU ima sa Kanadom.

Lideri EU insistiraju da i dalje žele sporazum, ali je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla ne "po svaku cijenu". Takođe je najavila "intenzivnije pregovore" iduće nedelje.

Takozvani tranzicioni period ističe 1. januara, a eventualni trgovinski sporazum morao bi da bude usvojen u parlamentima prije kraja godine.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU.

Britanija izašla iz Evropske unije, jedni slavili, drugi tugovali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

XS
SM
MD
LG