Dostupni linkovi

Srbija odlaže popis za oktobar 2021.


Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je da će se popis stanovništva odložiti za šest meseci i, umesto u aprilu, sprovesti u oktobru 2021. godine.

Odluka je doneta zbog nepovoljne epidemiološke situacije koja, kako je istaknuto, može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021.

RZS je, navodi se u saopštenju, uspeo da realizuje sve do sada planirane aktivnosti na pripremama popisa.

Precizirano je da je u narednom periodu potrebno realizovati niz aktivnosti koje zahtevaju direktan kontakt, kako zaposlenih u Zavodu sa neposrednim učesnicima u popisu (instruktorima, popisivačima, članovima popisnih komisija i drugim licima angažovanim za popisivanje specifičnih kategorija stanovništva), tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima.

Kao najrizičnije aktivnosti su prepoznate selekcija i obuka oko 20.000 kandidata za instruktore i popisivače, predviđena za period januar–mart naredne godine, kao i terensko prikupljanje podataka u aprilu 2021. Tada je trebalo da 15.000 popisivača da izađe na teren i da u roku od mesec dana obiđe svaki stan i kuću i da popiše kompletno stanovništvo.

To uključuje i lica smeštena u staračkim domovima, psihijatrijskim bolnicama, domovima za decu bez roditeljskog staranja, studente i učenike u domovima i internatima, migrante u prihvatnim centrima i druge kategorije stanovništva u kolektivnom smeštaju koje su u većem riziku od zaražavanja.

Iz RZS-a su naveli da su prilikom donošenja odluke o odlaganju popisa razmatrane i informacije o planovima drugih zemalja koje primenjuju isti metod popisivanja.

Stav Evrostata je da pandemija korona virusa ima direktan uticaj na proizvodnju evropskih statistika i da je sve jasnije da se mnoge države suočavaju sa značajnim poteškoćama u sprovođenju popisa.

Škotska i Irska, koje su planirale da sprovedu popis u aprilu 2021, zvanično su odložile popis za april 2022.

Ostale evropske države razmatraju različite scenarije, prilagođavaju planove i razvijaju dodatne strategije za sprovođenje popisa, navedeno je u saopštenju RZS.

Odlaganje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. nametnulo je i potrebu da se Popis poljoprivrede u Srbiji, koji je bio planiran za oktobar 2021, odloži za 2022. godinu.

XS
SM
MD
LG