Dostupni linkovi

Studenti u Srbiji: 18.000 potpisa za smanjenje školarine


Protest studenata pod parolom "Ujedinjeni za obrazovanje", 3. oktobra u Beogradu

Studenti iz inicijative "Za smanjenje školarina" predali su ministru prosvete Srbije Mladenu Šarčeviću 18.000 potpisa za podršku njihovim zahtevima.

Studenti iz inicijative od Ministarstva traže smanjenje školarine za 30 odsto.

U peticiji se, kao razlog za smanjenje školarine, navodi da zbog pandemije „mnogi studenti nisu bili u prilici da pohađaju predavanja i vežbe tokom prolećnog semestra, a fakulteti su bili zatvoreni“, dok je „naredna godina takođe dovedena u pitanje“.

Predstavnik inicijative Nikola Arsenić izjavio je ispred zgrade ministarstva prosvete u Beogradu da su osim studenata, peticiju potpisali i njihovi roditelji.

Arsenić je rekao i da se traži sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, a na pitanje da prokomentariše Šarčevićevu izjavu da nije primio 3.000 mejlova potpisnika peticije, predstavnik studenata je rekao da će ministru pokazati sve mejlove čim bude omogućen sastanak.

Šarčević: Neprimeren zahtev za smanjenje školarine

Da nije primio 3.000 mejlova potpisnika peticije, Šarčević je izjavio ranije danas (16. oktobar), odgovarajući na novinarska pitanja.

On je rekao da na nedeljnom nivou ima sastanke sa studentskim udruženjima - Konusom i Skonusom, i da na tom nivou rešavaju sve, a studente je pozvao da „svoje zahteve kanališu preko svojih legalno izabranih predstavnika“.

Šarčević je izjavio i da nema problem da primi bilo koga, ali da misli da je zahtev za smanjenje školarina od 30 odsto neprimeren i da ne mogu svi fakulteti taj zahtev da ispune.

Dodao je da ono što studenti zahtevaju nije u nadležnosti ministarstva, da ministarstvo može da daje preporuke i da on može da razgovara sa rektorima.

Prema Šarčevićevim rečima, treba videti da se školarine smanje za 20, 15 ili 10 odsto, ili za određene socijalne grupe - tamo gde nije moguće smanjenje za 30 odsto od ukupnog iznosa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG