Dostupni linkovi

Petković posle susreta sa Lajčakom: Odmah formirati Zajednicu srpskih opština


Miroslav Lajčak sa Petrom Petkovićem u Beogradu 16. oktobra
Miroslav Lajčak sa Petrom Petkovićem u Beogradu 16. oktobra

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana "odmah" i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.

U razgovoru sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Petković je naveo da je po pitanju formiranja ZSO "na testu ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog", preneto je u saopštenju Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije.

Uz ocenu da Zajednica srpskih opština ima za cilj da "zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu", Petković je istakao da Beograd, u interesu čitavog regiona, želi nastavak dijaloga i rešavanje otvorenih pitanja "miroljubivim sredstvima", kao i da se konstruktivnost i kredibilnost "mora zahtevati i od Prištine".

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak juče (15. oktobar) je započeo posetu Srbiji, susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Upitan da pojasni svoj zahtev koji je uputio kosovskim zvaničnicima da se ZSO formira u skladu sa preporukama kosovskog Ustavnog suda, Lajčak je na konferenciji za medije u Beogradu rekao da je što se toga tiče "sve dogovoreno i potpisano i da treba da se ostvari".

"Naravno, sledeći korak je da se pregovara o statusu te zajednice. Mesto gde ćemo voditi te pregovore će biti Brisel", rekao je Lajčak.

Lajčak je u Beograd doputovao u četvrtak, 15. oktobra, nakon dvodnevne posete Prištini, gde se sastao sa premijerom Avdulahom(Avdullah) Hotijem, predsednikom Hašimom Tačijem (Hashim Thaci), predsednicom Skupštine Vjosom Osmani, kao i sa liderima političkih partija.

Kancelarija o ZSO i sa Bocan-Harčenkom

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković sastao se i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Kako prenosi Kancelarija za Kosovo, Petković je ambasadora Rusije upoznao sa tokom dijaloga i rekao da je za Beograd "u ovom trenutku najvažnije pitanje formiranje Zajednice srpskih opština".

"Od Prištine i Brisela biće jasno zahtevano da se ta obaveza ispuni u skladu sa dokumentima koje su učesnici dijaloga potpisali još pre sedam i po godina", rekao je Petković.

On je dodao da je Beograd "protiv svakog prejudiciranja ishoda dijaloga i nametanja rešenja", kao i da je "čvrsto rešen da u dijalogu odbrani srpske državne i nacionalne interese", i da je u tom smislu "podrška i pomoć Rusije veoma dragocena".

Petković je izrazio očekivanje da će Srbija i Rusija, kada je reč o Kosovu "u Ujedinjenim nacijama i svim drugim važnim međunarodnim forumima nastaviti da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava".

XS
SM
MD
LG