Dostupni linkovi

Biden i Trump se sukobili oko korona krize


Donald Trump i Joe Biden
Donald Trump i Joe Biden

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden u petak navečer je kritizirao "paničnu" reakciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na pandemiju korona virusa, dok je republikanski kandidat branio svoj odgovor na tu zdravstvenu krizu, u kojoj je do sada život izgubilo 216.000 Amerikanaca.

Dvojica suparnika na predsjedničkim izborima, koji će biti održani 3. novembra, govorila su na odvojenim televizijski prenošenim skupovima, nakon što je, zbog Trumpove zaraze korona virusom, otkazana ranije predviđena direktna debata između njih dvojice.

Neobičan format "debate", u kojoj je Bidenovo obraćanje prenošeno iz Philadelphije na ABC-u, dok je Trumpov susret s biračima istovremeno prenošen iz Miamija na NBC-u, podsjetnik je da je epidemija COVID-19 snažno utjecala i na kampanju uoči predsjedničkih izbora.

Biden optužio Trumpa za prikrivanje opasnosti od korona virusa

Rasprava se i u petak fokusirala na korona krizu, prenosi Reuters.

Biden je Trumpa optužio za prikrivanje opasnosti od virusa na početku epidemije.

"On kaže da nikome nije rekao jer se bojao da će se Amerikanci uspaničiti. Amerikanci se nisu uspaničili, on se uspaničio", rekao je Biden.

Sukob Trampa i Bajdena u haotičnoj prvoj debati
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00

Trump je branio svoj odgovor na korona krizu, kao i svoje ponašanje tokom krize, uključujući sporne aktivnosti ispred Bijele kuće, tokom kojih se nisu nosile maske i nije se održavala distanca, što je rezultiralo širenjem zaraze među učesnicima događanja.

"Hej, ja sam predsjednik, moram se vidjeti s ljudima. Ne mogu biti zatvoren u podrumu", naglasio je Trump, indirektno kritizirajući Bidena koji je veći dio kampanje proveo izoliran u svom domu.

Trump izbjegavao odgovore, nije htio odbaciti QAnon

Trump, koji je tokom prve haotične direktne debate prije dvije sedmice agresivno prekidao Bidena, ni ovaj puta nije imao pomirljiviji ton i često se prepirao s moderatoricom Samanthom Guthrie.

Rekao je da je "čuo različite priče" o efikasnosti maski, premda su zdravstveni stručnjaci iz njegove administracije često ponavljali da je nošenje maski ključ za obuzdavanje epidemije.


Također nije želio direktno odbaciti QAnon - lažnu teoriju zavjere prema kojoj su američki demokrati dio globalnog pedofilskog lanca - prvo hvaleći pristalice QAnona zbog borbe protiv pedofilije, a zatim rekavši da ne zna ništa o tom pokretu.

Trump je zaobišao odgovore na pitanja o istrazi New York Timesa o njegovim poreznim prijavama posljednjih 20 godina, koje je odbio objaviti uprkos tome što su svi predsjednički kandidati to činili unazad nekoliko desetljeća.

Čini se da je u svojim odgovorima potvrdio izvještaj lista da ima oko 400 miliona dolara kredita za koje lično garantira, rekavši da je to "kikiriki" u odnosu na njegovo bogatstvo.

Također nije opovrgao izvještaj Timesa da je platio samo 750 dolara federalnog poreza na prihod tokom svoje prve godine u Bijeloj kući, premda je u jednom trenutku kazao da su brojke koje je objavio New York Times "pogrešne".

Pennsylvania i Florida, ključne države na izborima

Paralelna televizijska obraćanja prenošena su iz Pennsylvanije i Floride, dvije ključne države za republikanskog milijardera u kojima je pobijedio na izborima 2016. godine, a gdje se sada čini da bi sada mogao pobijediti bivši potpredsjednik Biden.

Završna debata trebala bi se održati 22. oktobra u Nashvilleu, Tennessee, i za sada nije otkazana.

Američki predsjednik i njegov demokratski protivkandidat prvobitno su u četvrtak trebala održati debatu, iz koje se Trump, međutim, povukao, nakon što ju je organizator odlučio prebaciti u internetski format, navodeći zdravstvene i sigurnosne razloge u jeku pandemije korona virusa.

Trump je bio zaražen korona virusom i hospitaliziran, premda se čini da se potpuno oporavio te je ove sedmice nastavio kampanju.

Iako se izbori održavaju 3. novembra, milioni ljudi s pravom glasa već su iskoristili pravo ranijeg glasanja: do petka ujutro već je glasalo, lično ili putem pošte, 18,3 miliona Amerikanaca, što predstavlja 12,9 posto ukupnih glasova birača na izborima 2016. godine.

Prema anketama, na nacionalnom nivou Biden uživa prednost pred Trumpom od 10 postotnih bodova, no njegova prednost u nekim ključnim državama je znatno manja.

Ove sedmice Trump drži skupove u državama koje su odlučujuće za ishod izbora - Floridi, Pennsylvaniji i Iowi, dok Biden putuje u Ohio i na Floridu.

Biden (77) i Trump (74) dvojica su najstarijih kandidata u utrci za predsjednika države.

Kako funkcioniše izborni ili elektorski koledž SAD-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00

XS
SM
MD
LG