Dostupni linkovi

U Crnoj Gori četvoro preminulih, 193 novozaraženih


U Crnoj Gori ima 193 novih slučajeva infekcije korona virusom, pa je ukupan oboljelih od COVID-19 sada 4043, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Najviše novih slučajeva infekcije ima u Podgorici 108 i Nikšiću 34.

Od juče su umrla četiri pacijenta koji su imali korona virus, pa je broj preminulih osoba povezanih sa COVID-19 od početka juna 208, a od početka godine 217.

U poslednja 24 sata je oporavljeno 138 pacijenta.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u Prijestonici Cetinje su danas objavljene dodatne restriktivne mjere za zaštitu javnog zdravlja.

Zatvara se gradska tržnica, sva igrališta i rekreativne zone na otvorenom, a obustavlja se rad sa strankama u svim službama Prijestonice, osim u Građanskom birou koji će primati zahtjeve građana u skraćenom radnom vremenu i isključivo u hitnim slučajevima.

Iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Prijestonice se navodi da će opštinske službe organizovati rad od kuće i rotirajuća dežurstva, dok je javnim preduzećima i ustanovama preporučeno da rade sa strankama najviše dva sata.

“Već smo izgubili šest naših sugrađana, koji su nečiji roditelji, braća, sestre, supružnici. To je nenadoknadiv gubitak za njihove porodice, ali i za naš grad. Mjere koje uvodimo jesu restriktivne, ali je njihova cijena neuporediva sa vrijednošću ljudskog života. Zato molimo za razumijevanje i pomoć, da bismo se kao zajednica suprotstavili ozbiljnom suparniku koji ne bira i jednako je opasan po sve”, navodi se u saopštenju.

Ove mjere će u Cetinju važiti dvije sedmice, a primjenjuju se od sjutra, 15. oktobra.

I u pojedinim drugim opštinama u Crnoj Gori su zbog širenja epidemije ranije uvedene dodatne mjere prevencije, kao što su ograničenja ili zabrane rada ugostiteljskih objekata i zabrana kućnih posjeta.

Mjere se uvode zavisno od stope obolijevanja u svakoj opštini, a propisalo ih je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) po metodologiji koja se bazira na 14-o dnevnim stopama incidencije (broju novih slučajeva infekcije tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine).

XS
SM
MD
LG