Dostupni linkovi

UPK: Stručna komisija umesto Kriznog štaba Srbije za COVID-19


Sa pres-konferencije u Beogradu

Lekari iz grupe Ujedinjeni protiv kovida (UPK) uputili su Ministarstvu zdravlja Srbije zahtev da hitno formira Republičku stručnu komisiju za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i da to telo, čije postojanje je predviđeno Ustavom, preuzme zakonske nadležnosti koje u epidemiji protiv korona virusa trenutno ima Krizni štab.

UPK, strukovno udruženje građana koje okuplja oko 3.000 lekara i zdravstvenih radnika, 14. oktobra saopštilo je da je ministarstvu uputilo epidemiološku i organizacionu studiju baziranu na svetskoj praksi sa prelozima za efikasniju borbu protiv COVID-a 19.

“To u Srbiji nije sprovedeno kako treba. Zbog toga neki članovi Kriznog štaba ne znaju šta znači epidemiološki parametar koji iznose u javnost. Ako to oni, kao što kažu, dobiju na ceduljici pred konferenciju za medije i nemaju uvid šta taj broj znači jasno je da na osnovu toga ne mogu doneti najbolju epidemiološku meru”, rekla je Ivana Prokić, čelnica Epidemiološke grupe udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Predstavnici UPK-a naveli su na konferenciji za štampu u Beogradu da predlažu precizne logističke stvari, od protokola, preko najboljeg dizajna elektronske baze podataka, modela epidemiološkog upitnika i testiranja, do načina praćenja parametara u epidemiji.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da to ne znači konfrontaciju sa državnim Kriznim štabom za borbu protiv bolesti COVID-19, već da se primeni optimalno rešenje.

“Krizni štab ima neke svoje algoritmove ali su njegove poruke često kontradiktorne i nekonzistentne. Poslednjih dana pominje se nekakva čarobna granica od 500 zaraženih ali se tako ne može rešavati problem. Naše iskustvo govori da su brojevi koji do javnosti dolaze iz Kriznog štaba samo frakcija stvarne učestalosti”, naveo je Radovanović.

UPK je građanima Srbije uputio apel da se uoči najavljenog trećeg talasa korona virusa striktno sprovode epidemiološke mere i u narednim mesecima ne organizuju skupovi i proslave.

“Molimo građane da se ne ugledaju na političare. Oni se ponašaju bahato, nekažnjeno, krše protivepidemijske mere i ugrožavaju okolinu. Oni često podstiču modele ponašanja koji pogoduju širenju epidemije”, rekao je Miloš Bojović, iz UPK-a.

Grupa građana Ujedinjeni protiv kovida (UPK) najavila je da će po okončanju epidemije korona virusa predložiti kompletnu reformu zdravstvenog sistema Srbije i izraditi nacionalnu strategiju za sprečavanje odlaska mladih lekara u inostranstvo.

UPK je po izbijanju epidemije korona virusa u Srbiji javno je zatražio da se politika ne meša u struku. Ova grupa letos je osudila državno popuštanje protivepidemijskih mera u periodu pred izbore 21. juna, kada su održavani stranački mitinzi, fudbalske utakmice i proslave, i ocenila da je to dovelo do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom. UPK je u otvorenom pismu zatražio da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, da se pokrene nezavisna istraga i kazne odgovorni ukoliko se utvrdi da su podaci bili zataškavani, kao i da se umesto aktuelnog državnog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa formira novi u kom bi bili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima.

XS
SM
MD
LG