Dostupni linkovi

Plenković: Pucnjava u Zagrebu ima elemente terorističkog akta


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u sredu da pucnjava na Markovom trgu u Zagrebu, u kojoj je ranjen policajac, ima i elemente terorističkog akta.

"Policija i Državno tužilaštvo utvrđuju okolnosti zločina, ali kao temu trebalo bi otvoriti motive i razloge za ovaj čin koji, po informacijama koje za sada imamo, ima i elemente terorističkog akta", rekao je Plenković na sednici hrvatske Vlade.

On je kasnije na konferenciji za novinare istakao da je reč o "radikalizaciji" i "ektremizmu koji nije uvezen", već je domaći.

"U balansiranju bezbednosnih mjera vodićemo računa o kulturi otvorenosti i dostupnosti svakoga od nas i institucija. Istovremeno ćemo voditi računa i o zaštićenosti", rekao je Plenković.

On je dodao da nova bezbednosna organizacija, koja predviđa zatvaranje Markova trga, gde se nalazi sedište Vlade, neće uticati na mogućnost predstavnika medija da izveštavaju o aktivnostima vlade i njenih članova.

Danijel Bezuk (22) je u ponedeljak hicima iz automatskog oružja ranio tridesetednogodišnjeg policajca iz obezbeđenja Vlade kada je ispalio rafal prema ulaznim vratima Banskog dvora, sedišta hrvatske Vlade.

“Pucalo se na tri policijska službenika, ali srećom je ranjen je samo jedan - Oskar Fiuri. Njega smo u bolnici juče posetili ministar Božinović (ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović) i ja. On je mlad, jak i prognoza je da će njegov oporavak dobro ići. Što se tiče počinitelja, reč je o mladom čoveku od samo 22 godine. Ono što je on napravio nije samo pokušaj teškog ubistva, nego po nama ima i elemenata terorističkog akta,” istakao je Plenković, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Napadač se potom ubio na zagrebačkom Jabukovcu.

Bezuk, koji nije od ranije bio poznat policiji, pre samoubistva je objavio poruku na društvenim mrežama "dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrednosti bez odgovornosti".

Plenković je rekao da će očekuju rezultati istrage.

“U svakom slučaju... On nije na Trg svetog Marka naišao usput, ujutro pred zgradu Vlade iz Kutine koja nije baš blizu Zagrebu. Ovo je ozbiljna situacija koja zahteva da institucije, ali i društvo u celini, ispita razloge i motive ovakvog čina pred Vladom. On odudara od onoga što smo videli u 30 godina demokratije u Hrvatskoj,” istakao je Plenković.

On je izrazio uverenje da će nadležne službe ispitati kako je došlo do radikalizacije ovog mladića.

“Videćemo ko je na njega uticao, iz kojih izvora se napajao informacijama i tako dalje. Videćemo i koji su akteri u političkom životu u Hrvatskoj koji šire mržnju. Među njima su Ivan Penava (gradonačelnik Vukovara) i Karolina Vidović Krišto (saborska zastupnica Domovinskog pokreta Miroslava Škora) čije su izjave nakon napada bile neprihvatljive, pa čak i neverojatne.Tu je i odgovornost raznih medijskih aktera koji podstiču mržnju. Ne vas ovde, nego onih koji u svojim emisija podstiču mržnju između Hrvata i manjinskog naroda Srba,” rekao je Plenković.

Policija je juče uhapsila i oca napadača Zdenka Bezuka (59). U njegovoj kući u mestu Krajiška Kutinica kod Kutine pronađene su dve puške sa optičkim nišanom i prigušivačem i 1.169 komada razne municije.

Posle napada su pojačane mere na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora, ali je premijer objasnio da one imaju privremeni karakter i da će one biti balansirane između tradicije, odnosno otvorenosti i pristupačnosti tog dela starog grada za građane, i zaštite državnih funkcionera.

XS
SM
MD
LG