Dostupni linkovi

Tači: Međusobno priznanje Kosova i Srbije da bude prva tačka sporazuma


Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) je zatražio je da se u okviru dijaloga između Kosova i Srbije, koji se vodi u Briselu uz posredovanje Evropske unije (EU), pronađe mogućnost za međusobno priznanje između dve strane.

„Mogućnost razgovora o uzajamnom priznavanju treba staviti na sto i ovo bi trebalo da bude prva tačka sporazuma, onda druga pitanja postaju lakša, a ne da se nastavlja o tehničkim pitanjima o kojima smo razgovarali unazad deset godina u Briselu”, rekao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini nakon sastanka sa sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

„Želim da verujem da samo uzajamno priznavanje sa standardima postavljenim u okviru eventualnog sporazuma, može biti dobra i jedina prilika koja garantuje stabilnost u regionu, dobrosusedstvo između naše dve zemlje i evropsku budućnost Kosovu i Srbiji “, rekao je Tači.

Inače, Lajčak boravi na Kosovu od utorka do četvrtka kako bi sa političkim predstavnicima i civilnim društvom “razgovarao o napretku postignutom od obnavljanja dijaloga u julu, te o narednim koracima u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu”.

Do sada se sastao sa premijerom Avdulahom Hotijem i predsednicom Skupštine Kosova Vjosom Osmani, predsednikom Hašimom Tačijem (Hashim Thaci) a u toku su i sastanci sa liderima političkih partija.

Planirano je da nakon Prištine poseti i Beograd.

Iz Brisela je ranije saopšteno da Lajčak dolazi u poseti Kosovu i Srbiji kako bi sa predstavnicima dveju zemalja razgovarao o "deblokadi pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom".

Za Kosovo su razgovori na temu Zajednice završeni dok Srbija insistira da se to pitanje ponovo pokrene u okviru dijaloga u Briselu.

Ovaj sporazum su Kosovo i Srbija postigli 2013. godine koji je potom usaglašen principima iz 2015.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom.

XS
SM
MD
LG