Dostupni linkovi

Rusija pozvala na prekid sukoba u Nagorno-Karabahu


Zaklon od granata u azerbejdžanskom gradu Terteru, 13. oktobar 2020.

Rusija je pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu sukobe u oblasti Nagorno-Karabah i njenoj okolini.

Poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua upućen je tokom telefonskog razgovora sa ministrima odbrane Jermenije i Azerbejdžana, usljed optužbi zaraćenih strana za kršenje primirja, javlja agencija Rojters.

Šojgu je pozvao Jermeniju i Azerbejdžan da u potpunosti ispune obaveze iz postignutog primirja kojem je posredovala Moskva u subotu, 10. oktobra.

Ministarstvo odbrane u Nagorno-Karabahu optužilo je azerbejdžansku vojsku za artiljerijske i raketne napade, dok je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo jermenske snage za nove napade na azerbejdžanske položaje duž linije kontakta.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan optužio je 13. oktobra Tursku da se "probija" u područje južnog Kavkaza radi onoga što je nazvao ekspanzionističkim ambicijama Ankare.

Turska je negirala optužbe Pašinjana, tvrdeći da jermenska vojska mora da napusti Nagorno-Karabah kako bi se pronašlo rješenje za sukobe.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva nije saglasna sa stavom Ankare.

On je naglasio da ne postoji vojno rješenje za sukobe u Nagorno-Karabahu.

"Nismo saglasni sa stavom Turske, koji je nekoliko puta izrazio i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev. Nije tajna da se ne možemo saglasiti sa izjavom da je prihvatljivo vojno rješenje za sukobe", rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova dodao je da bi bilo ispravno da se posmatrači vojske Rusije pošalju na liniju kontakta u Nagorno-Karabahu, ali da takvu odluku treba da donesu Azerbejdžan i Jermenija.

Sukobi između Azerbejdžana i jermenskih snaga izbili su 27. septembra u regionu Nagorno-Karabah.

U ratu nema pobednika: Prepreke za mir oko Nagorno-Karabaha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Borbe u Nagorno-Karabahu su najveća eskalacija nasilja u višedecenijskom sukobu oko regije, koja je međunarodno priznata kao azerbejdžanska teritorija, ali je pod kontrolom etničkih Jermena. Jermenske snage imaju kontrolu i nad sedam teritorija koje se nalaze do Nagorno-Karabaha.

Sukob između dvije zemlje izbio je 1988. godine uslijed zahtjeva etničkih Jermena za nezavisnošću Nagorno-Karabah regije u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Jermenijom u momentu kada se rušio Sovjetski savez.

Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine.

Od tada počinju decenije manjih, ali smrtonosnih sukoba duž linije kontakta i zajedničke granice.

XS
SM
MD
LG