Dostupni linkovi

Godfri: Proširivanje kapaciteta na Merdaru važan korak napred


Entoni Godfri

Proširivanje kapaciteta prelaza Merdare, između Kosova i Srbije, je važan korak napred za prosperitet i stabilnost, ocenio je 13. oktobra ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey).

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo je ranije istog dana saopštila da je na osnovu dogovora iz Vašingtona, od 7. oktobra proširen je kapacitet prelaza Merdare, te da je osoblje počelo sa radom u novom objektu koji je ranije izgrađen sredstvima Evropske unije (EU).

Godfri je na Tviteru napisao da je to „odlična vest“.

„Zapošljavanjem na Merdaru, Srbija će pomoći u podizanju regionalne trgovine, što je suština sporazuma potpisanog 4. septembra u Beloj kući. To je važan korak napred za prosperitet i stabilnost“, napisao je Godfi.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel pozdravio je u utorak proširenje kapaciteta prelaza Merdare.

Grenel je na Tviter nalogu napisao da je to velika stvar i dodao da je Srbija učinila „granični prelaz Merdare operativnim“, uz zahvalnost predsedniku Srbije.

Kancelarija za Kosovo je povodom proširivanja kapaciteta na prelazu Merdare saopštila da „Srbija snažno podržava ubrzani protok ljudi, robe, kapitala i usluga“ i izrazila nadu da će u skoroj budućnosti biti preduzeti i dodatni koraci da se ostvari ovaj cilj, „i to u sklopu mini-šengen inicijative, koja region treba da učini boljim mestom za život i poslovanje“.

Dodaje se da to „ostaje zajednički prioritet Vlade Srbije i Vlade SAD“.

Sporazumom koji su 4. septembra u Vašingtonu potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti predviđeni su, između ostalog, ekonomska normalizacija odnosa i niz zajedničkih infrastrukturnih projekata Srbije i Kosova.

XS
SM
MD
LG