Dostupni linkovi

Brnabić sa direktorom DFC-a: Proširenje saradnje


Premijerka Srbije Ana Brnabić sa direktorom Kancelarije Američke razvojne agencije (DFC) Džonom Jovanovićem u Beogradu, 12. oktobar
Premijerka Srbije Ana Brnabić sa direktorom Kancelarije Američke razvojne agencije (DFC) Džonom Jovanovićem u Beogradu, 12. oktobar

Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić razgovarala je 12. oktobra u Beogradu sa direktorom Kancelarije Američke razvojne agencije (DFC) Džonom Jovanovićem o projektima u kojima bi Srbija i DFC mogli da sarađuju.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, direktor DFC-a je tokom sastanka naveo da je predloženi okvir saradnje "veoma dobar" i ocenio da ima prostora za njeno proširenje u infrastrukturnim projektima, poljoprivredi i IT sektoru.

Kao važan segment saradnje naveo je i razvojni plan za mala i srednja preduzeća.

Ana Brnabić, koja je i mandatarka za sastav nove Vlade je, kako se navodi u saopštenju, rekla da se ključni prioriteti nove Vlade Srbije neće menjati, kao i da će fokus ostati na daljem ekonomskom rastu, investiranju u nove infrastrukturne projekte i naučno-tehnološkom razvoju.

Na sastanku je bilo reči i o značaju daljeg razvoja kreativnih industrija i planovima za otvaranje kreativnih distrikta, a sagovornici su ocenili da će buduća saradnja doprineti učvršćivanju odnosa Srbije i SAD, navedeno je u saopštenju.

Kancelarija DFC u Beogradu kao početak primene Vašingtonskog sporazuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Direktor Kancelarije Američke razvojne agencije prethodno se u Beogradu sastao sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj Vladi Zoranom Mihajlović. Tokom razgovora je, kako je saopštila Mihajlović, bilo reči o "većim infrastrukturnim projektima".

Kancelarija američke razvojne finansijske korporacije (DFC), simbolično je otvorena u Beogradu 22. septembra, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa specijalnim izaslanikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za dijalog Srbije i Kosova Ričardom Grenelom (Richard Grenell) i izvršnim direktorom DFC-a Adamom Bolerom (Boehler).

Njeno otvaranje predviđeno je sporazumom koji su Srbija i Kosovo potpisali u Vašingtonu, 4. septembra, u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Tim sporazumom predviđen je i niz zajedničkih projekata Srbije i Kosova koji bi u narednom periodu trebalo da budu realizovani uz pomoć DFC.

XS
SM
MD
LG