Dostupni linkovi

Najviše novoobolelih od korona virusa u Nišu iz fabrike Jura


Jedna od COVID bolnica u svetu
Jedna od COVID bolnica u svetu

“Oko 60 odsto svih obolelih od korona virusa u Nišu dolazi iz kolektiva Jura", saopštio je epidemiolog Mirko Ilić iz Instituta za javno zdravlje u Nišu.

On je precizirao da je od početka septembra do kraja prošle nedelje od ukupno 114 zaraženih u Nišu čak 68 zaposleno u Juri.

“Zabrinjava rast broja obolelih u toj fabrici jer je prema medicinskoj evidenciji tokom septembra inficirano njih 45, dok je za prvih 10 dana oktobra zaraza potvrđena kod 23 zaposlenih", rekao je Ilić.

On je dodao da je i u Šinvonu od 29. septembra do 9. oktobra evidentirano 8 obolelih.

"Svakog dana po jedan oboleli dolazi iz tog kolektiva”, rekao je Ilić.

Povodom situacije u Juri zasedao je i Gradski Štab za vanredne situacije, međutim epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da oni nisu nadležni za funkcionisanje fabrike i da je to nadležnost republičkih institucija, Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Inspekcije rada.

"Oni će procenjivati da li je Jura organizovana, da li se sve mere primenjuju. Institut za javno zdravlje i inspekcija utvrdili su da u Juri nema sprovođenja svih mera zaštite od pandemije. Na osnovu toga smo morali da održimo i Gradski štab da bi on zauzeo stav i tražio pomoć Republike. Reč je o kolektivu koji zapošljava 2.500 ljudi” rekao je Tiodorović.

Zaposleni u Juri nisu samo iz Niša, već dolaze i iz Aleksinca, Doljevca i Merošine, gde u domaćinstvima zajedno žive dve, pa i tri generacije što, prema rečima doktora Tiodorovića, povećava opasnost od lokalne transmisije virusa.

“Možda taj mlad čovek, jak, prođe dobro, sa nekom lakom slikom ili asimptomatski, ali će ceh da plati njegov deka“, ističe Tiodorović.

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan potvrdio je da se u COVID ambulante javljaju i zaposleni u fabrikama, među kojima je bilo i PCR pozitivnih, ali da je situacija mirnija nego u prvom i drugom piku epidemije.

“Prosek prvih pregleda je između 30 i 70 dnevno”, dodao je Jerkan, “dok je u prvoj nedelji oktobra taj broj bio oko 50, što ukazuje da se broj povećava."

Epidemiolog Branislav Tiodorović poručio je da posebnu pažnju treba obratiti na velike kolektive i u Nišu i na teritoriji čitave Srbije.

XS
SM
MD
LG